Samhällsföreningen i Grebbestad har länge krävt en säkrare väg. Nyligen omfördelade tekniska nämnden tre miljoner kronor till 350 meter gång- och cykelväg. (Arkivbild)
Samhällsföreningen i Grebbestad har länge krävt en säkrare väg. Nyligen omfördelade tekniska nämnden tre miljoner kronor till 350 meter gång- och cykelväg. (Arkivbild)

Tre miljoner går till "den felande länken"

Det är guld värt att kunna gå och cykla säkert – 10 000 kronor per meter, närmare bestämt. Så mycket väntas i alla fall nybyggnation av gång- och cykelväg kosta vid södra infarten till Grebbestad.

ANNONS
|

I det här fallet är det inte bara asfalt som krävs till den 350 meter långa gång- och cykelbanan mellan Grebbestads camping och Vadskärspiren. För stabilitetens skull måste en tryckbank anläggas också, vilket ingår i den totala budgeten på drygt 3,5 miljoner kronor.

Där ingår även kostnader som hänger samman med framtagandet av en vägplan. Men totalt sett blir alltså notan runt 10000 kronor per meter.

–Det är nog ganska normalt. Sträckan mellan Sportshopen och Grebbestads camping, som var 700 meter, kostade 6,7 miljoner kronor, säger Ann-Sofie Karlsson, mark- och exploateringschef på Tanums kommun.

Varierande kostnader Projektledare Peter Hansson uppger att meterkostnaden kan variera mycket mellan olika sträckor i Västra Götaland av flera skäl och marken i Bohuslän är dessutom generellt inte den billigaste att bygga i.

ANNONS

–Det är helt beroende av vilka åtgärder som vidtas, till exempel kan det ha med val av räcken och belysning att göra. Att den blir tre meter bred gör det ju också dyrare än smalare gång- och cykelvägar, säger han.

Trafikverket kommer att stå för den tryckbank som säkerställer vägstabiliteten.

– När det byggs en gång- och cykelväg vid Grebbestad strand som anläggs med en tryckbank kommer även vägens stabilitet att förbättras. I och med det bekostar Trafikverket tryckbanken, eftersom det är en riskåtgärd, säger Emma Agneman, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

"Kommunen ska ha en eloge" Själva gång- och cykelvägen finansieras till hundra procent av Tanums kommun.

– Kommunen ska ha en stor eloge för att de gör en sådan satsning. Många kommuner har inte de pengarna. Tanum har det också tajt men har ändå valt att genomföra det här, säger Emma Agneman.

Ann-Sofie Karlsson ser det kommande arbetet, med preliminär start våren 2018 så att det är klart till den sommaren, som en mycket viktig investering.

–Det är den felande länken kan man säga, sedan finns det skyltad gång- och cykelväg från Sportshopen in till hamnplan i Grebbestad.

ANNONS