Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De två dykarna försvann utanför Hamburgsund strax före lunch på måndagen. Bild: Yvonne Åsell/TT
De två dykarna försvann utanför Hamburgsund strax före lunch på måndagen. Bild: Yvonne Åsell/TT

Två dykare försvann – hittades efter stort räddningspådrag utanför Hamburgsund

Strax före lunch försvann två dykare utanför Hamburgsund. En stor räddningsinsats drog igång för att hitta de försvunna. Strax efter tolv hittades dykarna välbehållna.

Vid halv tolv på måndagen försvann två dykare under en dykning vid Vedholmen utanför Hamburgsund i Tanum. Dykledaren slog larm när de två dykarna inte kom upp.

– Vi har en inringare, en dykledare som saknar två av sina dykare. De skulle ha kommit upp halv tolv och tjugo i ringde han. Vi har resurser larmade, bland annat vår räddningshelikopter från Säve. De går via Kungshamn för att hämta upp räddningstjänstens dykare, berättar Jonas Brunosson, assisterande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC).

Sjöräddningssällskapet var först på plats och Kustbevakningen ryckte ut med flygplan för att söka efter dykarna med värmekamera. Man använde sig även av Sjöfartsverkets räddningshelikopter samt fyra båtar från Sjöräddningssällskapet. De som ingick i samma dykgrupp som de försvunna var också engagerade i söket.

Kvart över tolv kunde JRCC meddela att dykarna hittats.

– De är hittade och mår bra. Hela insatsen har blåsts av, säger Jörgen Hansson, biträdande räddningsledare på JRCC.

Vid tiden de saknades hade de varit nere i tio minuter längre tid än beräknat.

– De hittades sittandes på ön där de dök, fast på baksidan av ön. De hade ingen aning om att de saknades. De hade bara simmat upp och satt sig på ett skär, säger Lars Blohm på Sjö- och flygräddningscentralen.