Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kök på två skolor i Tanums kommun får anmärkningar i en livsmedelsinspektion. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra) Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Två skolkök får anmärkningar i livsmedelsinspektion

Mögel, fuktskada och disk som inte blir ren. Två skolkök i Tanums kommun får anmärkningar av kommunens livsmedelsinspektör.

Två skolkök i Tanum inspekterades i februari och får nu anmärkningar. En av skolorna är en förskola som får anmärkningar på en fuktskadad arbetsbänk och för att diskningen i köket inte lever upp till kraven.

Vid kontroll används något som kallas ATP-mätare. Den visar hur mycket organiskt material, som bakterier eller matrester, som finns på en yta. Högre ATP-värde innebär att ytan har mer biologiskt material där bakterier trivs och kan växa.

Ytor som är i direktkontakt med mat bör ha ett ATP-värde på högst 15. När förskolan i Tanum inspekterades uppmättes värden på 230, över 15 gånger det tillåtna värdet.

– Det är klart att vi får vidta åtgärder omgående om det är uppenbara brister, säger Monica Rosenhoff, tillförordnad förskolechef i Tanums kommun som också säger att hon ännu inte sett rapporten.

I rapporten kan man läsa att diskningen tar lång tid och för att hinna med att diska allt måste personalen ibland tömma diskmaskinen innan disken hunnit torka. Detta kan, enligt inspektören, leda till högre ATP-värden.

– Det är inget som jag har fått information om under tiden som jag varit tillförordnad förskolechef. Jag har inte hört något om några bekymmer eller problem, säger Monica Rosenhoff.

– Jag har inte varit förskolechef under så lång tid, och har inte koll på tidigare inspektioner. Jag får lyfta det till den ordinarie chefen som är på väg tillbaka nu. Om hon har bättre koll på bakgrunden.

Den andra skolan som får anmärkning är en grundskola. Där hittades mögeltillväxt som fick anmärkning redan 2017 och som ännu inte åtgärdats.