Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Länsstyrelsen

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Underslös blir Tanums 30:e naturreservat

I förra veckan tog länsstyrelsen beslut om ett nytt naturreservat i Tanums kommun. Området med namnet Underslös ligger endast en handfull kilometer från Tanumshede.

– Fram till 1860 dominerades området av ljunghedar som bränts till betesproduktion. Sedan dess har träden tagit över och kommit tillbaka. Det finns en del tallar och ekar som är mellan 150–200 år gamla i området, säger Ingvar Olofsson, naturhandläggare på länsstyrelsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Han berättar att det var markägaren som själv tog initiativet till att skogsområdet skulle bli ett naturreservat. Sedan 2016 har därför länsstyrelsen undersökt saken och i fredags togs beslutet.

Underslös ligger fyra kilometer öster om Tanumshede och ska nu skyddas från yttre påverkan av människan. Huvudanledningen till detta är för att göra det möjligt för träden att kunna dö naturligt och därmed bli så kallad död ved.

Ostört och vildmarkskaraktär

– Det gynnar massa hotade arter som är undanträngda idag. Det handlar till exempel om hackspettar samt olika lavor och mossor. En annan aspekt att området har sån vildmarkskaraktär för att det är så orört, säger Ingvar Olofsson.

Enligt Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala är nästan 40 procent av Sveriges rödlistade arter beroende av död ved, vilket är allt mer ovanligt på grund av skogsbruket.

I och med beslutet blir Underslös det 30:e naturreservatet i Tanums kommun och Västkuststiftelsen kommer agera som naturvårdsförvaltare för skogsområdet.