En kvinna åtalas för djurplågeri, bland annat hade hennes hund lidit länge av tandproblem. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
En kvinna åtalas för djurplågeri, bland annat hade hennes hund lidit länge av tandproblem. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vanvårdad hund var "bara skinn och ben"

Den gamla hunden var otroligt mager, hade svåra tandstensproblem och blind på båda ögonen. När veterinären fick se den avlivades den på plats. Nu ställs ägaren inför rätta.

ANNONS
|

När veterinären i februari förra året såg hunden låg den i en korg och var apatisk. I polisförhör har veterinären berättat att den knappt såg levande ut:

– Han var gammal och otroligt mager, bara skinn och ben.

Hunden var i så uppenbart dåligt skick att veterinären avlivade den på plats. När hunden senare undersöktes lite mer i detalj konstaterade veterinären att hunden länge hade plågats av dålig munhälsa.

– Han var väldigt rutten i munnen, sa veterinären i polisförhöret.

Det är en kvinna i 70-årsåldern som nu åtalas vid Uddevalla tingsrätt för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen. Enligt åtalet ska kvinnan ha låtit bli att ge hunden tillräckligt med vätska och lämpligt foder. Hon har inte haft tillräcklig tillsyn av djuret, vilket medfört kraftig avmagring, uttorkning och stora mängder tandsten och inflammation i tandköttet med blottade tandrötter och tandlossning. Den var dessutom blind på båda ögonen och det satt fast päls och damm på ögonen.

ANNONS

Enligt veterinärens utlåtande måste hunden haft väldigt ont i tänderna och att djuret lidit under lång tid.

Kvinnan nekar själv till brott. Hon har hävdat att hunden var pigg och glad och åt sin mat. Hon har i polisförhör förklarat att hon inte ville "böka" med hunden eftersom slutet ändå var nära. Hon var emot att "mörda djur", och ville därför inte att hunden skulle få somna in hos veterinären.

ANNONS