Vill ha statligt bidrag till strandstädning

Varje år flyter det i land lika mycket skräp på Bohuskusten som i resten av hela Sverige. Nu föreslår Naturvårdsverket ett statligt bidrag för att få bukt med problemet.

ANNONS
|

Att det är skräptätt längs stränderna i Bohuslän är ingen överdrift. Varje år sköljs det upp 8 000 kubikmeter skräp på den bohuslänska kuststräckan, och majoriteten av det flyter i land under vinterhalv­året när de värsta stormarna härjar. Plastskräp, nät och tampar samlas på stränderna.

Även om det görs insatser, både från kommunerna och genom privata initiativ, är det svårt att få det att räcka till. Och det är med det som grund som Naturvårdsverket nu föreslår att staten går in med extra pengar till de mest utsatta kommunerna. – 80 procent av allt avfall som flyter i land kommer från andra länder. Vi vet att de drabbade kommunerna har höga kostnader för strandstädning och att det är ett problem för dem, säger Maria Ivarsson som är handläggare på sektionen för miljöfarlig verksamhet och kretslopp på Naturvårdsverket.

ANNONS

Problemet med skräp längs stränderna finns i hela landet men framför allt är det koncentrerat till Bohuslän. Naturvårdsverket räknar med att hälften av allt skräp från havet som flyter iland i Sverige hamnar här. Och av de bohuslänska kommunerna är det Tanum och Strömstad som är värst drabbade. – Ju länge norrut man kommer desto mer skräp är det, säger Maria Ivarsson.

Därför är det också till de bohuslänska kommunerna som bidraget är tänkt att gå. Enligt Naturvårdsverket har varje kommun i Bohuslän en årlig kostnad på omkring en miljon kronor för strandstädningen. – Det är orimligt att en liten västkustskommun ska ha så hög kostnad för något de inte kan påverka så mycket själva, säger Maria Ivarsson.

Förslaget är nu överlämnat till ­regeringen som ska fatta beslut om det blir verklighet. Sedan blir det troligen Havs- och Vatten­myndighetens uppgift att utforma hur ­bidraget ska se ut. Men enligt Maria Ivarsson handlar det om ­åtskilliga miljoner. – Enligt de beräkningar vi har är kostnaden för nedskräpningen längs Bohuskusten cirka 15 miljoner kronor totalt. Sedan om staten ska gå in med hela den summan ­eller en del återstår att se, säger hon.

Strömstads kommunalråd Peter Dafteryd (C) anser att förslaget är välbehövligt. – De förutsättningar vi har här uppe gör att vi har en speciell situation jämfört med andra kommuner. Det är inga små mängder skräp som förs i land. Vi har försökt få till att staten ska gå in med pengar i flera år så det är väldigt positivt om det nu blir så. Får vi det här bidraget har vi möjlighet att få fler stränder städade, säger han.

ANNONS

Fakta: Maritim nedskräpning

  • Varje år flyter det i land 8 000 kubikmeter skräp på den bohuslänska kusten
  • Enligt Naturvårdsverket finns det 10 gånger mer skräp per 100 kvadratmeter i Bohuslän än i resten av Sverige.
  • 80 procent av allt skräp har sitt ursprung från andra länder än Sverige.
  • I Kosterhavets nationalpark plockar man årligen 20 ton skräp.
  • ANNONS