Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sämst diskkraft hade Eldorado som räckte till 6 250 tallrikar, Coop Extras diskmedel som klarade 6 125 och Seventh Generations diskmedel som täckte till en disk av 4 000 tallrikar på en liter. Ett annat medel innehöll ett misstänkt hormonstörande ämne.
Sämst diskkraft hade Eldorado som räckte till 6 250 tallrikar, Coop Extras diskmedel som klarade 6 125 och Seventh Generations diskmedel som täckte till en disk av 4 000 tallrikar på en liter. Ett annat medel innehöll ett misstänkt hormonstörande ämne. Bild: Sveriges Konsumenter

Test: Misstänkt hormonstörande ämne i bästa diskmedlet

Ett fabrikat fick högst betyg för sin diskkraft av alla 18 testade handdiskmedel. Men – det innehöll ett misstänkt hormonstörande medel. Projektledaren på Sveriges Konsumenter ifrågasätter varför producenterna inte bara bestämmer sig för att slopa de problematiska kemikalierna helt.

Vet du vad du utsätter din hud för när du sticker ner händerna i diskvattnet?

Nu har konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter analyserat och testat våra vanliga handdiskmedel och hela resultatet publiceras i konsumenttidningen Råd & Rön.

Testet är det andra av tre i ett gemensamt projekt att undersöka hushållskemikalier som drivs av konsumentorganisationer i Sverige, Danmark och Finland tillsammans.

Det första testet visade att vartannat medel med toarengöring saknade effekt.

Handdiskmedlen i testet

Ajax Diskmedel Garden Fruits

Coop Extra Diskmedel till handdisk

Eco Clean Nordic Diskmedel citronmeliss

Eldorado Handdiskmedel

Fixa Handdiskmedel Rabarber

Grumme Diskmedel Natur

ICA Handdisk Apple Explosion

ICA Basic Handdisk

ICA Skona Naturlig Diskmedel parfymfri

Neutral Hand Dishwash

Seventh Generation Hand Dishwash, Free & Clear

Såklart Handdiskmedel

W5 Platinum Original

W5 Sensitive Washing Up

Yes 0 % parfym

Yes Original

Yes Platinum

Änglamark Handdiskmedel utan parfym

Källa: Sveriges Konsumenter

Syftet är att testa produkternas funktion, men även titta på kemikalieinnehåll, information på förpackningarna och dessutom att granska så kallad dual quality, om till synes samma produkt säljs med olika innehåll i olika länder.

LÄS MER: Test: Mjölkchoklad i ”många nyanser av brunt”

Diskar bäst men innehåller flest oönskade ämnen

Nu har 57 diskmedel i de tre EU-länderna analyserats, varav 18 på den svenska marknaden.

Slutsatsen av analys och funktionstest är att det diskmedel som diskar allra bäst också är det som innehåller flest oönskade ämnen.

Det är W5 Platinum Original som har bäst diskförmåga, det vill säga att ta bort fett och smuts. Det räcker också länge och med en liter W5 kan du diska 22 333 tallrikar, visar testet.

Samtidigt innehåller W5 Platinum Original både allergena parfymer och konserveringsmedel och det misstänkt hormonstörande ämnet, Benzyl salicylate, ett ämne som används som en tillsats till parfymämnen och får medlet att lukta gott. Detta gör att det tappar ledningen och landar på 47 av 100 möjliga poäng i betyg med ohotat lägst delbetyg för ”dåligt innehåll” på grund av oönskade ämnen.

Synd därför att det finns i en sådan produkt som diskmedel.

LÄS MER: Expanderar med digitala utbildningar under pandemin

Misstänkt eftersom det har visat sig ha potential att störa hormonsystemet och undersöks vidare inom EU.

– Ämnet gör inte något för rengöringseffekten. Synd därför att det finns i en sådan produkt som diskmedel, säger Sheri Eklund, projektledare på Sveriges Konsumenter.

W5 Platinum Original var den enda produkten som innehöll det ämnet bland de svenska produkterna.

– Vi avråder från produkter som innehåller misstänkt hormonstörande kemikalier. Detta eftersom de kan finnas i många olika produkter som vi kommer i kontakt med i vår vardag, exempelvis kosmetika och leksaker, och över tid kan vi få i oss för mycket. Både vår reproduktionsförmåga och ett foster kan ta skada av det, betonar Sheri Eklund.

Det hon pratar om är den så kallade cocktaileffekten, det vill säga den totala exponeringen, som drabbar konsumenterna även om varje produkt för sig håller halterna inom säkerhetsmarginalen.

Även miljöförstörande ämnen i Yes

Även populära produkter som Yes Platinum och Yes Original, som diskar bra enligt testet, innehåller allergena och miljöförstörande ämnen visar analysen. De hamnar på det sammanlagda betyget 44 respektive 40. Ica Basic innehöll allergena konserveringsmedel och Yes 0% parfym någon miljöpåverkande produkt, enligt resultatet.

Sheri Eklund, projektledare på konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter.
Slopa ämnen i handdiskmedel som inte har någon eller liten effekt på diskresultatet, anser Sheri Eklund på Sveriges Konsumenter. Bild: NARIpix Photography

Sheri Eklund ifrågasätter starkt varför producenterna inte bara bestämmer sig för att slopa de problematiska kemikalierna helt.

LÄS MER: Nytt avdrag ska få fler att satsa på grön teknik

– Det har ingen eller väldigt liten effekt på diskresultatet. Parfym och färg är dessutom helt onödiga ingredienser.

Allergener måste stå med bland ingredienserna

I botten av resultatet återfinns Eco Clean Nordic citronmeliss på 29 i samlat betyg.

– Eco Clean ger ett intryck av att det är en hälsosam produkt, men ändå innehåller den allergiframkallande parfymer. Det är vilseledande för konsumenterna som inte vet vilka av ingredienserna som är allergener, säger Sheri Eklund.

De lagstadgade kemikalierna fanns på flaskan men hon hittade inte den fullständiga ingredienslistan på företagets hemsida.

– Nästan alla parfymer kan orsaka allergi, men bara 26 allergener måste finnas med bland ingredienserna på flaskan. Jag skrev till företaget för att få hela ingredienslistan och fick inget svar. Konsumenterna har rätt att få veta vilka kemikalier hushållsprodukter innehåller, så det är oacceptabelt att de inte svarade.

Enligt henne är EU:s lagstiftning med den listan från 1999 föråldrad.

– Det finns numera mer än 100 kända allergener som kan orsaka hud- eller luftvägsallergier och det är bäst att ha allt på flaskan så att det inte blir fråga om hemsidan är uppdaterad eller inte, konstaterar hon.

Sveriges Konsumenter kunde konstatera att fullständig information om vad medlet innehåller saknades på flera håll. Enligt EU-lagstiftningen ska innehållet i diskmedel stå på företagets sajt om det inte får plats på flaskans etikett. Men i cirka hälften av fallen fanns inte informationen där heller, eller var svår att finna.

– Och det kan vara svårt att leta reda på ingrediensinformationen när man står i butiken. Både Änglamark och Seventh Generation handdiskmedel i vårt test anger alla ingredienser på etiketten, säger Sheri Eklund.

Hur ska man välja handdiskmedel som konsument?

– Mitt råd är att köpa produkter med Svanen, Astma- och allergiförbundets märkning eller EU Eco-label.

Svanen är Nordens gemensamma miljömärkning medan EU Eco Label, som också kallas EU-blomman, är EU:s motsvarighet till Svanen.

Bra miljövänliga diskmedel som inte skadar huden

Det finns flera diskmedel bland de testade som inte innehåller några ämnen som skadar hud och miljö, men som ändå diskar bra. Bäst i test blev Såklart Handdiskmedel från Axfood, som får 72 i samlat betyg, tätt följt av W5 Sensitive Washing Up och Änglamark Handdiskmedel utan parfym, båda på 69 poäng. Alla tre utnämns till Bra köp av Råd & Rön, eftersom de alla är billiga produkter i jämförelsen.

Så gjordes testet

Testet är gjort helt fristående och oberoende gentemot producenter.

Testet ingår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies som drivs av Sveriges Konsumenter tillsammans med ytterligare organisationer.

Projektet finansieras av Europeiska Unionens Konsumentprogram.

Robot stod för diskningen

Tallrikar preparerades med samma blåfärgade standardiserade smuts. I ett vattenbad med konstant temperatur hälldes diskmedel upp enligt instruktionerna som fanns på flaskan. Sedan diskades tallrikar med en robot.

Källa: Råd & Rön