Tester för framtidens sjukhusmat

Matlagning nära patienterna eller i ett storkök. Frågan är aktuell i Västra Götaland när nu en demonstrationsanläggning kring framtidens sjukhusmåltider byggs upp i Falköping.

ANNONS
|

Framtidens måltider är också namnet på den utredning som ligger bakom planerna på en förändring. Enligt förslaget här ska regionens 13 produktionskök på sjukhusen vara samlade på ett ställe 2013.

I samband med att utredningen var klar togs också beslut om demonstrationsanläggningen i Falköping.

Jan Antonsson är chef för Västra Götalandsregionens patient- och personalmåltider. Han berättar att anläggningen kommer att bestå av en utställningshall där man bland annat kan demonstrera gången i matlagningen, visa hur patientens måltider ser ut och vad man bör ta hänsyn till i förändringar kring maten på sjukhusen.

– Vi kommer att ha en dialog med vårdens intressenter, diskutera tankar och idéer. Hur kan vi förbättra och göra patientsituationen bättre?

ANNONS

Utställningen kommer att vända sig till bland annat politiker, sjukhusledning och representanter för vårdavdelningar.

– Den öppnar troligen i mars och kommer troligen att finnas kvar året ut, säger Jan Antonsson.

När utredningen presenterades i höstas framhölls bland annat att dagens trender är centraliserad produktion, portionsförpackad måltid, uppvärmning nära patient och fokus på näring, hygien och flexibilitet.

Tillförordnade servicedirektören Erik Hallberg sade att tanken var att den basmat som kommer till sjukhusen från centralköket ska värmas och kanske få ytterligare råvaror tillsatta i mindre kök i anslutning till avdelningarna.

Förslaget skapade ganska snart en politisk debatt. Miljöpartiets Birgitta Losman ville ha information kring tänkbara alternativ till den utveckling som nu går mot ett storskaligt förädlingskök.

– Det finns i dag en mängd exempel på lokala kök, sade hon bland annat.

I regionfullmäktige poängterade Folkpartiets Kerstin Keen att ett framtida beslut kring måltiderna borde tas av regionfullmäktige.

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson sade att det är viktigt med försöket men att det också är viktigt att man tittar på hur nuvarande sjukhuskök skulle kunna utvecklas.

Han poängterade då liksom vid en fråga nu att man inte har låst sig utan vill avvakta försöket i Falköping.

Debatten har också förts på andra platser i landet under senare år. I Stockholm har landspolitikerna släppt tanken på att all mat ska skickas till sjukhusen i plastlådor vilket infördes till bland Karolinska sjukhuset och Södertälje sjukhus för ett par år sedan. I nya upphandlingar för andra sjukhus får de själva bestämma om maten ska vara portionsförpackad eller lagas i sjukhusets eget kök.

ANNONS

Bakad torsk, kalkon eller lamm. Kanske en chokladpanacotta med blodgrapekompott? De väljer själva ur sjukhusets meny. Läs mer om framtidens sjukhusmat i onsdagens pappers- och e-tidning.

ANNONS