Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Till havs med m/s Rania

Det skummar om bogen när passagerarbåten Rania stävar in i Grundsunds hamn. Flaggan smattrar i vinden, trutarna skriar och det doftar hav och tång. På akterdäck kickstartar Petra Sentén sin semester med en båttur.

Du behöver inte vara båtägare för att komma ut på sjön i Bohuslän. I alla kustkommunerna finns det gott om andra alternativ, allt från fiskeutflykter och sälsafari till fasta turer.

Ett sådant alternativ är m/s Rania som går på sommarturlista mellan Ellös, Lysekil och Grundsund och som Petra Sentén från Göteborg valt att åka med på sin första semesterdag.

– Jag har övernattat i Lysekil och nu tar jag båten till Grundsund, promenerar till Fiskebäckskil och tar sen den andra båten tillbaka till Lysekil. Så mycket båt som möjligt, säger Petra och boar in sig i stolen på akterdäck för att njuta av solen och utsikten.

"Jättefint sommarjobb"

Turen börjar och slutar i Ellös med några turer mellan Lysekil och Grundsund under dagen. Beroende på hur hård vinden är kan passagerarna få se antingen Islandsberg eller Malö strömmar. Just den här dagen valde skepparen Dan Ek att gå inomskärs i stället för den gropiga turen utanför Islandsberg.

Egentligen är han pensionär, men det är sjätte sommaren han kör m/s Rania, ett jobb han varvar med Ingemar Arvidsson och båtägaren Per Hermansson.

– Det är ett jättefint sommarjobb. Jag sitter häruppe och ser på alla båtar och vackra vyer. Men det bästa är alla härliga människor som åker med oss, tycker han.

Sommarens däcksmän är Josefine Roos och Oscar Hermansson. Det är deras jobb att lägga fast och lossa trossen vid kajerna, sälja biljetter och kaffe och kaka till sugna passagerare.

Oscar går teknikprogrammet på Östraboskolan i Uddevalla, är trummis och säger att han fick sommarjobbet på Rania eftersom det är hans pappa som äger båten. Josefine studerar biologi på universitetet och vann amatör-SM i boxning för några år sedan.

– En trummis och en boxare – det är bäst att jag är snäll mot dom, skojar Dan.

Dyningar

På kajen i Lysekil väntar familjen Wigge från Ekerö i Stockholm med pappa Fredrik, mamma Anna-Karin och bröderna Olle, 8 år och Hugo, 6 år. De hälsar på farfar och farmor under en vecka. I dag är det båtutflykt som gäller.

Olle och Hugo kilar iväg ut på akterdäck och hänger sig ut över relingen. Men då blir pappa Fredrik orolig och tar ett grabbatag i tröjorna. Ute på fjorden kommer dyningarna och Rania rullar med i gungningarna.

– Jag är lite orolig att jag ska ramla för jag kan inte simma mer än fem-sex meter. Men jag ska lära mig simma långt i sommar, säger Hugo.

Olle tycker också att det är lite läskigt när det gungar. Hur vet man att båten inte välter? Annars är han mer än nöjd.

– Allting är perfekt! Det är sommarlov och vi är på utflykt. Det här är roligare än att spela Pokemon, konstaterar Olle.

Artighet till sjöss

Både Olle och Hugo kan känna sig trygga. Med skepparen Dan vid styrspaken välter ingen båt. Med små, små rörelser korrigerar han riktningen och håller koll på segelbåtarna runt omkring.

– Seglare är luriga. Vi ska väja för dem när de kryssar trots att vi är större. Men kan jag inte väja kan jag "skrämmas" genom att signalera och då håller de sig undan, säger Dan Ek.

Men det är sällan han behöver. Seglare är kunnigt folk, tycker han, och det finns en särskild slags artighet till sjöss. Man hjälper varandra när det behövs.

Efter en halvtimmas färd glider Rania in till kajen i Grundsund och lägger till framför Grundsunds sista fiskebåt Sandö.

– Hon har bara en propeller så det är det gamla stuket att köra som gäller. Kan man tekniken är det inga problem. Men när det blåser från nordväst är det säkrare att backa ut från kajen i Grundsund, säger Dan Ek.

Nu blåser det sydvästan så han slipper backa. Det blir en lugn sväng och sen tuffar m/s Rania mot Lysekil igen.