Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bohusbanan söder om Uddevalla  Bild: Lasse Edwartz
Bohusbanan söder om Uddevalla Bild: Lasse Edwartz

Toppmöte om tågförbindelser Oslo-Hamburg

Under måndagen träffas toppolitiker, näringsliv och universitet för att diskutera tågförbindelser mellan Oslo, Västra Götaland och Hamburg. Mötet är inriktat på att identifiera hinder för utvecklingen.

Det är regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, Johnny Magnusson (M), som bjuder in till ett toppmöte under måndagen i Hamburg. I ett pressmeddelande säger Johnny Magnusson (M) att han ser fram emot framtidsinriktade diskussioner kring regionalt och vetenskapligt samarbete samlat med näringslivsperspektivet.

LÄS MER: Lång väg för snabbare resor i Bohuslän

– Förhoppningen är att samtalen synliggör vad som kan göras för att hitta lösningar för utvecklingen, säger Johnny Magnusson.

På mötet ges föreläsningar och genomförs rundabordssamtal. I samtalen deltar nyckelaktörer från politiken i Västra Götalandsregionen och Hamburg men också företrädare från näringsliv, högskolor och universitet.

LÄS MER: Tågfrågor på agendan vid stormöte

Tanken med konferensen är att stärka utvecklingen i regionerna från Hamburg till Oslo. Ämnen som infrastruktur, gränshinderfrågor, grön tillväxt samt forskning och kultur kommer att diskuteras. Kristina Jonäng, (C) som är ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen säger i pressmeddelandet att vår region har stora utvecklingsmöjligheter.

– Västra Götaland är en av de främsta regionerna i världen när det gäller storleken på näringslivets forsknings- och utvecklingsinvesteringar. Här finns kunskapsbaserade företag med en global spelplan som har stora behov av en bättre fungerande infrastruktur, säger Kristina Jonäng, (C).

LÄS MER: Bolag ska skynda på tågsatsning

Förra våren kom en OECD-rapport som slog fast att megaregionen Västra Skandinavien måste nå en starkare samverkan mellan länderna, regionerna och städerna. Måndagens toppmötet i Hamburg är första gången man tillsammans i den här konstellationen diskuterar slutsatserna i OECD-rapporten.

– Västra Götalandsregionen ser stora fördelar med att binda ihop Oslo, Köpenhamn och Hamburg, bland annat för att underlätta kompetensförsörjning i vår egen region, säger Kristina Jonäng, (C).

LÄS MER: En kamp mot klockan för Bohusbanan

Medverkande politiker från Västra Götalandsregionen är bland andra Kristina Jonäng (C), Annika Tännström (M), Bijan Zainali (S), kommunalråd från Göteborgs stad och Hamburgpolitiker. Från näringsliv och akademi deltar bland andra vd:arna för både Göteborgs hamn och Hamburgs hamn, Business region Göteborg, Volvo lastvagnar i Tyskland, Chalmers vicerektor, vice president för Hafven City University och den svenska ambassadören i Tyskland.