Litet sjukhus. Allt mer avancerad sjukvård kan i dag utföras redan i ambulanserna.
Litet sjukhus. Allt mer avancerad sjukvård kan i dag utföras redan i ambulanserna.

Topptjänstemän vill bryta helt med SOS

Ledningen i Västra Götalandsregionen ville bryta helt med SOS. I våras sa politikerna ja, men nu har de ändrat sig.

ANNONS
|

Redan i mars beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen att regionen skulle ta över prioriteringarna, alltså att de sjuksköterskor som i telefon bedömer hur allvarligt sjuk en patient är, från SOS.

– Vi har ju kunnat se att SOS haft bekymmer med att hitta sjuksköterskor till sin prioriteringsledning av ambulanserna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

– Med rotationsbemanning tror vi att vi skulle ha lättare än andra att bemanna telefonerna med sjuksköterskor.

Att sjuksköterskor i sitt schema skulle kunna ha en del av arbetstiden till detta?

– Ja, ungefär så. Vi har ju mycket kompetent personal ute i vården.

Skulle det kanske rent av öka tryggheten för patienterna, när de kallar på ambulansen?

ANNONS

– Så kan man nog säga också. Vi i koncernstaben föreslår att regionen också ska ta över dirigeringen av ambulanserna, alltså jobbet när man styr vart bilarna ska köra med sina patienter. Det handlar om att hålla en hög kompetens och patientsäkerhet i första delen av vårdkedjan.

– Ambulanserna är ju i dag en självklar del av i vårdprocessen och vi kan göra mer och mer redan ute i bilen, säger Ann Söderström.

Reformen skulle börjat gälla våren 2016.

– Men nu blir det ju inte så, eftersom politikerna i regionstyrelsen tycker att vi ska upphandla båda de här nämnda områdena.

Regionrådet Martin Andreasson (M) förklarar att partierna i regionstyrelsen är eniga om att man i stället ska göra en förlängning av liggande avtal med SOS, både vad gäller prioriteringen och dirigeringen, när det gäller ambulansvården.

– Vi är inte beredda att experimentera med den här samhällskritiska funktionen, utan vill i stället för att bryta samarbetet utveckla relationerna med SOS och för närvarande låta dem fortsätta driva det här, säger Andreasson.

Men i våras beslutade ju hälso- och sjukvårdsstyrelsen, att avsluta avtalet med SOS Alarm AB gällande prioriteringen av ambulanserna, och starta egen sådan verksamhet i Gårda, utanför Göteborg?

ANNONS

– Ja, vi menade då att regionen skulle ha lättare att rekrytera sjuksköterskor än SOS har haft.

Uppsala och Västmanlands läns landsting är exempel på andra landsting/regioner som bildat egna ”sjukvårdens larmcentraler”.

I bakgrunden väntar möjligen en kommande nationell samordning mellan landstingen, för både dirigering och prioritering av ambulanssjukvården.

ANNONS