Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tre recept med ananas i centrum

Söt, saftig och prisvärd. Ananasen är i högform just nu. Satsa på en exotisk afton i dess tecken.

Färsk frukt är något av det härligaste vi kan äta. Och så här års när det börjar gapa tomt i hyllorna med svensk frukt hänvisas vi till exotiska frukter som är i högsäsong just nu. Vilket innebär att de både smakar bättre och kostar mindre.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Dit hör exempelvis drottningen av fruktståndet. Fru Ananas. Hon står där och vippar så elegant med spretig krona och knottrigt skal och pockar på uppmärksamhet. Gör dig själv en tjänst och lyssna på lockropen.

LÄS MER: Här är grönsakerna du inte bör förvara i kylskåpet

Avnjut på studs

Att bära hem en ananas är nämligen att bjuda in en smak av sol, sötma och Söderhav. Välj ut ett extra raffigt exemplar som känns tungt och ger efter lite lätt när du trycker med tummen. Sött ska det dofta också. Lyfter du i det mittersta bladet och det lossnar – då vet du. Här har du en perfekt mogen ananas färdig att avnjutas på studs. Naturell, i mat eller som dessert. Allt klär en skönhet.

Skär upp den i bitar (hoppa över mittstammen) och låt dig förflyttas till frukostbuffén på den där paradisön i Västindien. Eller gatuståndet i Thailand, balkongen i Kalifornien, poolkanten i Spanien. Den sötsyrliga smaken passar även utmärkt i matigare rätter, framför allt de som dansar till samma exotiska takter som fru Ananas själv.

LÄS MER: Så hittar du den perfekta avokadon

Vitaminrik

En hel del nyttigheter får vi i oss på köpet. Denna fantastiska frukt innehåller kalcium, kalium, magnesium, C-vitamin, fosfor, betakaroten och ett alldeles speciellt enzym som hämmar inflammationer. Det är samma ämne som har en förmåga att möra kött, få andra frukter i en fruktsallad att mjukna och hindra gelatin från att stelna (och det gör dessutom mjölken sur).

Bild: Janerik Henriksson/TT

Ananasen bör förvaras svalt, men inte kallt. Gärna på mjukt underlag, eftersom den kan få tryckskador av sin egen tyngd. I rumstemperatur håller den bara ett par dagar.

Det var Columbus som upptäckte ananasen under sin resa till Sydamerika på 1400-talet och tog med den till Europa. Vilket han gjorde alldeles rätt i.

LÄS MER: Bärig smoothie bowl med kokoschiapudding och rostade fröer

Ananascurry från Sri Lanka

Till 4 portioner, 45 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

En helt vegetarisk currygryta som passar alla. Reglera hettan efter tycke och smak.

• 1 färsk ananas

• olja

• 1 tsk gula senapsfrön

• 1–2 tsk curry

• 1 tsk gurkmeja

• 1 tsk chilipulver

• 1 rödlök, finhackad

• 1–2 gröna chilifrukter, urkärnade och finskurna

• 3 cm färsk ingefära, finhackad

• 5 vitlöksklyftor, grovhackade

• 1 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar

• 1 kanelstång

• 1 tsk stött kardemumma

• 1 msk socker

• salt

• nymalen svartpeppar

• 2 burkar kokosmjölk, à 400 g

Skär av botten på ananasen så att den står stadigt. Skär av skalet och peta bort de små ögonen. Gör snitt in mot mittstammen så att du får klyftor som lätt kan skäras av intill stammen. Dela i mindre bitar och kasta stammen.

Hetta upp olja i en gryta och tillsätt senapsfrön. Lägg på lock och fräs till de börjar ”poppa”. Sänk värmen och tillsätt curry, gurkmeja och chilipulver och fräs hastigt.

Tillsätt rödlök, färsk chili, ingefära och vitlök. Fräs tills det börjar dofta. Häll ned ananas, paprika, kanelstång, kardemumma och socker. Salta och peppra. Låt sjuda sakta under lock i cirka 20 minuter. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra ytterligare i 3 minuter.

Smaka av och servera med jasminris.

Pork & pineapple fried rice

Till 4 portioner, 20 minuter + riskokning.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Kinesisk rätt med massor av smak, perfekt när du har fått ris över.

• 1 färsk ananas

• 2–3 portioner kokt ris

• 2 msk japansk soja

• 1 msk hoisinsås

• 1 msk risvinäger

• olja

• 200 g fläskfärs

• 150 g tärnat bacon

• 1 knippa salladslök, finskuren

• 3 cm färsk ingefära, finhackad

• 2 vitlöksklyftor, finhackade

• 1 röd chili, finskuren

• 1 kruka färsk koriander

• 1/2 dl cashewnötter, rostade

Dela ananasen på längden. Skär försiktigt loss innanmätet från skalet. Avlägsna mittstammen och skär fruktköttet i bitar.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen om du inte har rester över.

Vispa ihop soja, hoisinsås och risvinäger.

Hetta upp oljan i en wok eller vid stekpanna. Tillsätt fläskfärs och bacon – bryn tills det får lite färg. Tillsätt sedan salladslök (spara lite), ingefära, vitlök och chili och fräs någon minut tills det börjar dofta.

Bryt ned riset i omgångar och fräs tills det börjar få lite färg. Rör ned sojablandningen och låt nästan all vätska koka in.

Tillsätt den sparade salladslöken och ananas och låt det bli varmt.

Lägg upp alltsammans i den urgröpta ananashalvan. Strö över koriander och cashewnötter och servera.

Sötsalt ananassallad med kokosdressing

Till 4 portioner, 20 minuter.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Just nu är det högsäsong för ananas och andra exotiska frukter. Fira med en läcker och väldigt annorlunda sötsalt fruktsallad.

• 1/2 färsk ananas

• andra valfria exotiska frukter, till exempel mango, carambole, kiwi

• 1/2 dl kokosmjölk

• 1 tsk akaciahonung

• 1/2 röd chili, finskuren

• 1 lime, skal och saft

• 1 msk sesamolja

• 1 pytteliten nypa flingsalt

• 2 msk jordnötter + lite extra

• färsk mynta

Skär frukten i stora tärningar.

Blanda kokosmjölk, honung och chili med limeskal och -saft i en bunke. Tillsätt sesamolja och smaka av med pyttelite salt.

Rosta jordnötterna i torr stekpanna.

Blanda dressingen med frukt och jordnötter.

Häll upp i skålar eller glas och garnera med mynta och grovhackade extra nötter.

LÄS MER: Näringsämnen minskar i frukt och grönt

Att dricka till

• McManis Viognier (6290), 99 kronor.

• Alkoholfritt: Real Kombucha Royal Flush (1914), 23:90 kronor.

LÄS MER: Så nyttig är kombucha egentligen