Peder Josefsson, Janolof Bengtsson och Yngve Brothén är konstnärer och har också sammanställt utställningen KKV Bohuslän 30 år på Bohusläns museum.
– KKV-B berikar det kulturella klimatet i området, säger Yngve Brothén.
Peder Josefsson, Janolof Bengtsson och Yngve Brothén är konstnärer och har också sammanställt utställningen KKV Bohuslän 30 år på Bohusläns museum. – KKV-B berikar det kulturella klimatet i området, säger Yngve Brothén.

Trettioårskalas för kollektivverkstad

Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän bildades 1981. Nu firar de trettio år genom att synas extra mycket. Först ut är en medlemsutställning på Bohusläns museum.

ANNONS
|

– Det görs mycket och högkvalitativ konst bland våra medlemmar, så det känns roligt att göra en utställning här i Uddevalla, säger Yngve Brothén, konstnär och delaktig i sammanställningen av utställningen.

Under året ska Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän (KKV-B) verksamhet synas särskilt mycket i samband med trettioårsjubileet. Förutom medlemsutställningen på Bohusläns museum, som öppnar idag, kommer det arrangeras en stenskulpturutställning i mitten av maj längst Bäveån i Uddevalla. Vid föreningens lokaler i Gerlesborg kommer man kunna se ett flertal sommarutställningar, liksom andra år.

Men det är första gången kollektivverkstadens medlemmar visar sina alster på museet.

– Jag ville själv att det skulle visas här. Det är ett otroligt hus som har flera hundra tusen besökare varje år, fortsätter Yngve Brothén.

ANNONS

I nedre galleriet nära café Kajkanten samsas sammetslena stenskulpturer med broderier på filtad ull, stora oljemålningar med små fotokollage och en arg katt i brons. Mer än sextio bidrag har samlats in bland KKV-B:s medlemmar och de tre utställningsansvariga männen som Bohusläningen möter är mycket stolta över resultatet.

– Helheten är väldigt stark, säger Peder Josefsson och blickar ut över konstverken som representerar alla material medlemmarna arbetar med.

Nedlagd stenindustri

Sedan starten av KKV-B 1981 har verksamheten vuxit betydligt. Från att ha engagerat några lokala konstnärer och Gerlesborgsskolan har föreningen numera 340 yrkesverksamma konstnärer som medlemmar. Och anställd personal som driver verksamheten. Precis som för trettio år sedan är det fortfarande billigt att hyra lokalerna och medlemsavgifterna bidrar till att hålla nere kostnaderna.

Men att Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän skulle just ligga i Gerlesborg var inte självklart.

– Vi tittade på många platser, däribland Uddevalla, men i Gerlesborg fanns den gamla stenindustrin, säger Peder Josefsson som var en av initiativtagarna.

Det kom just att bli stenverkstaden som skulle bli KKV-B:s signum. Den bohuslänska graniten, det internationella stenstipendiet som föreningen delar ut och läget vid Bottnafjorden med den dramatiska naturen har lockat många konstnärer från hela världen till området under åren.

ANNONS

– Tänk att vi har elva nationer bland våra medlemmar, påminner Yngve om.

Större bidrag önskas

Hur ser då framtiden ut för kollektivverkstaden?

– Den får andra ta hand om, säger Peder och skrattar.

– Man kan ju säga att bidragen behöver höjas, förklarar konstnären Janolof Bengtsson och alla tre är överens om att inkomsterna inte ökar i samma takt som utgifterna.

Kollektivverkstaden största ekonomiska bidrag kommer från regionen och kommunerna som ligger runt Gerlesborgsområdet.

– Grunden och basen i kulturlivet är att samhället skjuter till pengar för högkvalitativ konst, tycker Yngve.

Nu hoppas de på att utställningen på Bohusläns museum ska ge alla Bohusläns invånare och besökare möjligheten att se mer av verksamheten.

Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän bildades 1981 och byggde upp en "hantverksby" som erbjuder ateljéer och arbetsplatser för olika typer av hantverk. Det finns ingen annan kollektivverkstad i Sverige som har stenverkstad för konstnärer.

För att bli medlem i föreningen krävs att man är yrkesverksam konstnär och betalar medlemsavgift.

KKV-B är en av fyra kulturverkstäder i Sverige som Sveriges bildkonstnärsfonden anser har "riksintresse". De övriga tre finns i: Stockholm, Göteborg och Malmö.

KKV-B:s medlemmar arbetar med textil, grafik, foto, metall, trä, måleri och sten.

KKV-B har en av Sveriges största koppartryckspressar.

Utsällningen KKV-B 30 år på Bohusläns museum öppnar idag och visas till 1 maj. Stenskulpturutställningen pågår mellan 14 maj och 11 september.

ANNONS