I Jonassons framtidsvision är antalet byråkrater färre och Blåkulla (stadshuset) har fått en ny funktion.
I Jonassons framtidsvision är antalet byråkrater färre och Blåkulla (stadshuset) har fått en ny funktion.

Troende politiker som vill avskaffa monarkin

Han vill privatisera det mesta. Även monarkin.
Att han inte helt begriper sig på Gud har han kommit till ro med. Hans Jonasson är mannen som syns och hörs. Att han försöker utnyttja media för att få fram sina åsikter är heller inget han sticker under stol med. Aktiv politiker blev Jonasson i sin ungdom i kristdemokraterna. Därefter tog han steget in till Kristdemokraterna (KD), men numera är han frontfigur i Uddevallapartiet.

ANNONS
|

Kan du tänka dig att gå tillbaka till KD?

– Jag förstår ärligt talat inte varför KD finns som parti. Partiet kom till utifrån kristna värderingar, de var negativa till abort och stod för ett tydligt alternativ. I dag sätter de upp fingret i luften och springer mot mitten.

För eller emot monarkin?

– Det är väl en av få frågor som jag och Gudrun Schyman är överens om, att vi vill privatisera den. Jag tycker att våra medborgare ska få göra som i kyrkan och avgöra om de vill vara med och betala för kungahuset eller inte.

I UP:s budgetprogram står ingen­ting om hur ni vill förbättra integrationen. Hur kommer det sig?

ANNONS

– Under socialnämnden står att vi vill ha en arbetsgaranti, som innebär att den som får socialbidrag från första veckan ska delta i arbetsträning. Om alla invandrare får ett jobb så löser vi mycket med integrationen.

Hur ser du på svensk flyktingpolitik?

– Ur min syn är den ett gigantiskt misslyckande, vi ställer alldeles för låga krav på dem som kommer hit. Vi har inte ens tillåtit dem att arbeta, i stället kvävs människorna av det svenska bidragssamhället. Sedan anser jag att utredningarna kring flyktingstatus tar för lång tid. Jag tycker att utredningarna borde upphandlas så att människor kan få ett svar direkt i stället för att vänta 2-3 år. Faktum är att jag 1994 var ensam i socialnämnden om att rösta emot kraftigt ökat flyktingmottagande just för att jag då menade att det skulle skapa ett segregerat Dalaberg.

När ni ska ha riktigt roligt du och barnen, vad gör ni då?

– Riktigt roligt har vi när alla barnen brottar ner mig.

Vad är du mest missnöjd med under mandatperioden?

– Att majoriteten sprack. Det var fantastisk roligt när Staffan Cronholm (M) ledde den med en tydlig vilja att förändra, men jag fick för stor uppmärksamhet vilket skapade spänning inom alliansen. När Sture Svennberg (M) tog över blev det tydligt att Jonasson skulle sättas på plats.

ANNONS

Hur har du växt upp?

– I Nässjö i en medelklassfamilj. Jag hade bra familjeförhållanden men jag var en ligist i min ungdom och var inne på en specialstödskola i åttan. Jag var klasskamrat med Dregen.

Var står du personligen i abort­frågan?

– Jag anser att livet börjar vid befruktningen. Var gränsen sedan ska gå för fri abort har jag ingen exakt ståndpunkt för, men redan vid tolv veckor har barnet fingrar, tår och ett hjärta som slår.

Hur stark är din tro?

– Jag har länge grubblat över min tro. Jag har kommit till ro med att jag inte längre är tvärsäker för om jag med mitt begränsade förstånd verkligen begriper mig på gud, och i så fall vore ju inte gud särskilt imponerad. Men mina barn kommer växa upp med den värdegrund som frikyrkan står för.

Namn: Hans JonassonÅlder: 37Bor: I villa i LjungskileFamilj: Hustrun Lotta, barnen Joel, Julia och FilippaYrkesbakgrund: sommarjobb i hemtjänsten, ombudsman för KDU i Uddevalla, studerat data, statistik och ekonomi på högskolan. Är den drivande i företaget Ritkonsult som är registrerat på hustrun.Politiska uppdrag: ledamot i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och närings- och arbetsmarknadsutskottet, ersättare i socialnämnden, ombud för Uddevalla omnibusStyrelseuppdrag: Suppleant i Uddevalla Utvecklingsbolag ABInkomst: 593700 (2008)Kör: Hyundai Zonata, årsmodell 2005, ingen miljöbil

– Vår ambition är att bedriva en bra skola, vård och omsorg. Vi kommer låta den offentliga sektorn drivas av en rad olika entreprenörer som föreningar, företag och enskilda.–Blåkulla är stängt eftersom vi inte behöver lika många byråkrater längre. Vi sponsrar inte jippon och tävlingar, utan den delen sköter företagen och föreningarna själva.”

Vad kostar en liter mjölk?– Cirka 7 kronor.(rätt svar: 6,50–7 kr/lit)Vad är kommunens ingångslön för en yngre oerfaren städare?– 14000(rätt svar: 17000 kr/mån)Hur stor är en genomsnittlig barngrupp i en kommunal förskola?– 19 (rätt svar: 18)Vad kostar inträdet för en vuxen på Walkesborgsbadet?– 40 kr (rätt svar: 60 kr)Vad är genomsnittsåldern när människor lämnar arbetsmarknaden?– 57 år (rätt svar: 63,2 år)

ANNONS