Dalaberg är ett av de två områden som Uddevalla vill anmäla till arkitekttävlingen Europan 15.
Dalaberg är ett av de två områden som Uddevalla vill anmäla till arkitekttävlingen Europan 15. Bild: Karl af Geijerstam

Uddevalla vill tävla med Dalaberg och Hovhult

Nu kan Europas unga arkitekter få komma med förslag på hur Dalaberg och Hovhult ska kunna utvecklas. Områdena föreslås delta i tävlingen Europan. Överskottet från försäljningen på Sundstrand kan bekosta projekten.

ANNONS
|

Europan är en tävling som startade 1987 och avgörs vartannat år. Den vänder sig till arkitekter under 40 år.

I år kan sju svenska kommuner delta med varsitt utvalt område. Uddevalla kan vara en av deltagarna, förutsatt att samhällsbyggnadsnämnden säger ja på torsdag. Kommunen skickade in intresseanmälan till Europan i höstas och har nu alltså fått en inbjudan att delta.

Uddevalla deltar då med Dalaberg och Hovhult inklusive den angränsande delen av Bulid.

Befintligt område

Ett av skälen till att man valde de här områdena är att försöka sticka ut från andra kommuner.

- Vi tror att många andra kommuner väljer ett helt nytt område, kanske med sjönära läge. Vi kände att här har vi ett befintligt område som man från politiskt håll har sagt att man vill utveckla, säger avdelningschef Andreas Roos.

ANNONS

Tävlingen går ut på att de deltagande arkitekterna lämna förslag på hur respektive område kan användas och göras så attraktivt som möjligt.

För Dalaberg och Hovhult hoppas kommunen få idéer om hur områdena klan utvecklas bland annat för att minska segregationen och öka integrationen, enligt Andreas Roos.

Temat för årets tävling är Den produktiva staden.

Hoppas på många idéer

- Tidigare år har man fått in mellan tio och femton förslag. VI ser fram mot spännande förslag och förhoppningsvis input och idéer som vi förhoppningsvis ska kunna använda.

Förutsättningarna lämnas öppna, men Andreas Roos säger att han hoppas på förslag som inte enbart innehåller bostäder utan även tankar om lokaler och verksamheter som kan bidra till att utveckla området.

När tävlingen är avgjord är kommunen fri att använda vilka idéer och förslag som man vill av det som har kommit in.

- Vi är helt fria att göra det om vi vill. Förhoppningsvis får vi in en massa bra idéer, säger Andreas Roos.

Pengar från Sundstrand

Det kostar cirka 1,1 miljoner kronor för Uddevalla att delta i Europan. Kommunen kan finansiera anmälningsavgiften med de statliga pengar som kommunen får för att främja integrationen och minska segregationen i utanförskapsområdena. I riksdagens nya budget minskar dock anslaget från 478 miljoner, där Uddevalla skulle få 9 miljoner kronor, till 100 miljoner.

ANNONS

Om bidraget minskar ser kommunen i stället en annan väg att finansiera tävlingen. Då finns möjligheten att använda överskott från försäljningen av tomter på Sundstrand för att bekosta att projekten genomförs.

- Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för exploatering av nya bostadsområden i kommunen. Nämnden driver projekten från början till slut. Förhoppningsvis blir det då någon form av överskott när vi säljer tomter. Det är pengar som inte ska gå in i löpande verksamhet och kostymen tillåts växa utan pengarna ska gå till att driva andra utvecklingsprojekt. Det här är typiskt sånt där vi kan använda pengarna, säger Andreas Roos.

Vinnare i december

På torsdag, den 24 januari, väntas samhällsbyggnadsnämnden besluta om tävlingen.

I mars kan de tävlande registrera sig på Europans hemsida. Därefter kan arkitekterna besöka de tävlande områdena. I juli ska bidragen vara inlämnade. Sedan ska en jury utse vinnare som offentliggörs 2 december.

***

Så här presenterade Trelleborg sin kandidatur i förra tävlingen:

Här presenteras det vinnande förslaget:

ANNONS