Återfann lyckan genom kameralinsen

För fyra år sedan föddes Eva Wistemars fotointresse i en biltvätt. Ett intresse som hjälpte henne att ta sig ur en livskris.

ANNONS
|

Eva Wistemar gömmer sig bakom en trädstam och kikar fram med kameran. Hon blir dirigerad av Bohusläningens fotograf Lasse Edwartz.

– Åh vad hemskt! Lika obekväm som jag är framför kameran är jag bekväm bakom, säger Eva Wistemar.

För fyra år sedan hade Eva en livskris. Hon var fast i ett dåligt förhållande och blev mindre och mindre aktiv på sin fritid. Vändningen startade i en biltvätt. Där fascinerades hon av de skrubbande borstarna och bestämde sig för att föreviga dem.

– Efter att jag tagit det kortet bestämde jag mig för att köpa en systemkamera, säger hon.

Hon bestämde sig för att lära sig allt från grunden utan autoinställningar – hon ville ställa in kameran manuellt. Resultatet var till en början inte så lyckat.

ANNONS

– Ingenting funkade i början, men jag gav mig inte, jag bara fortsatte att fota och lära mig mer om kameran, säger hon.

Inställningen att inte ge upp, utan att fortsätta kämpa, har gjort Eva till en prisbelönt fotograf. Förra veckan vann hon som första kvinna det stora fotoforumet Fotosidans årliga tävling för bästa bild, endast fyra år efter att hon köpte sin första riktiga kamera. Vinnarbilden föreställer åtta svanar som nyfiket tittar upp ur gräset när hon närmar sig dem. Bilden togs i Umeå när hon var på väg till ett annat fotojobb.

– Jag såg svanarna på åkern och tyckte det såg kul ut. Så jag parkerade och smög mig närmare och hann precis ta fyra bilder innan de flög iväg.

Bilden sammanfattar Evas Fotograferande bra. Hon gillar att fotografera människor, djur och natur.

– Det roligaste är motiv med ögon och hjärna som man inte kan regissera, som barn och djur.

Fokuseringen på att lära sig fotograferandets hantverk fick Eva att komma ut och aktivera sig mer och sakta tog hon sig ur sin livskris. Eva förklarar att en viktig del av den läkande kraften fotograferandet hade för henne var att helt enkelt få komma ut.

– Det blev ett sätt att komma ut och bli lycklig. Jag kom ut i naturen, och naturen är väldigt läkande.

ANNONS

Fotograferingen har också blivit en del av hennes yrkesliv, eftersom hon numera skiftar mellan jobbet som sjuksköterska och diverse jobb som frilansfotograf.

– Jag skulle inte vilja jobba heltid som fotograf. Då blir det för seriöst. Målet är att jobba som fotograf 50 procent, jag tycker mitt jobb som sjuksköterska är alldeles för roligt för att sluta.

På bara fyra år har Eva hunnit vinna pris och starta företag som frilansfotograf. Den enskilt viktigaste faktorn till att hon på denna korta tid blivit så bra tillskriver hon en vänskap. På en fotomässa i Stenungsund träffade hon Christer Larsson som kom att bli en viktig lärare och inspirationskälla

– Han hade fotat i många år och jag fick ta del av hans kunskap. Numera gör vi många fotoresor ihop.

Evas favoritmotiv är människor och djur som agerar i sina naturliga miljöer. Hon tar sällan kort i en studio och gillar att inte kunna kontrollera sina motiv.

– Det roligaste är att fotografera motiv med ögon och hjärna som man inte kan regissera, t.ex. barn och djur, säger hon.

Eftersom fotograferandet hjälpte henne att sig ur en jobbig tid har hon ett speciellt förhållande till sina bilder.

– De är som mina barn. Jag har väldigt svårt för att radera bilder som jag tagit.

ANNONS

I sommar är Eva Wistemar aktuell med två utställningar: En på galleri Kontrast i Stockholm och en på Galleri GotArt i Skåne.

Fakta: Eva Wistemar

Ålder: 52

Bor: Ljungskile och Umeå

Yrke: Sjuksköterska och frilansfotograf

Aktuell med: Vann årets upplaga av Fotosidan Masters. Ställer i sommar ut sina bilder på Galleri Kontrast i Stockholm och Galleri GotArt i Hammanhög, Skåne.

Evas Bästa fototips:

Lär dig din kamera. Det är viktigt att kunna hantera slutartid, bländare och iso.

Köp inte för mycket prylar. Lär dig en kamera och ett objektiv. Lär dig att göra dina egna inställningar.

Inspireras av andra, men bli ingen "copycat". Våga göra något eget!

Ta kort i ögonhöjd med allt som har ögon. Även saker har ögon, bilar har t.ex. sina lyktor.

Använd mobilkameran. Den bästa kameran är den man har med sig.

Våga göra något eget. Testa dig fram med olika vinklar.

ANNONS