Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska kommunens totala behov av vägbelysning utredas efter begäran från Lane om driftsbidrag. Bild: Isabelle Nordström
Nu ska kommunens totala behov av vägbelysning utredas efter begäran från Lane om driftsbidrag. Bild: Isabelle Nordström

Ännu lever hoppet om ljus i Lane - hela kommunens behov utreds

De boendes hopp om bidrag till vägljusen på 172:an genom Lane har trots allt inte släckts helt. Nu ska nämligen politikerna vänta in kommunens egen interna utredning innan de beslutar om saken.

Som Bohusläningen har kunnat berätta tidigare är det de boende själva som betalar för vägljusen genom Lane. De gör det för att öka trafiksäkerheten på 172:an, bland annat för att ungdomarna ska kunna gå säkrare till bygdegården och verksamheten där.

LÄS MER: Begär kommunens hjälp för att få ljus på vägen

Men bygdegårdsföreningen har begärt kommunens hjälp med driftsbidrag på 40 000 kronor om året. Förfrågan föreslogs få nej på senaste samhällsbyggnadsnämnden, med hänvisning till att det är Trafikverkets väg.

LÄS MER: Mörk vinter väntar för de boende i Lane

På mötet i torsdags lyftes dock ärendet ut från listan.

- Det pågår en intern utredning på förvaltningen där man ser över det totala behovet av dylika önskemål i kommunen. Vi behöver det som underlag i vårt beslut, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Staxäng (M).

Utredningsuppdraget är helt färskt för förvaltningen och omfattar vägar som liksom 172:an genom Lane inte ägs av kommunen, enligt enhetschef Paula Nyman.

- För att få ett helhetsperspektiv har nu samhällsbyggnadsförvaltningen fått i uppdrag att utreda omfattningen av liknande platser och vägar i Uddevalla kommun. Det gäller alltså vägar där Uddevalla kommun inte är väghållare och där en förening ansvarar för driften av belysning, säger hon.