Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Kanonbra! Eriksberg har blivit fantastiskt bra, och det är en mycket bra förebild för att kunna utveckla Uddevalla i samma stil. Hoppas verkligen detta kan bli verklighet!" är en av kommentarerna på Facebook.

Är det här framtidens Uddevalla?

Är det så här framtidens stad ser ut? Ja, åtminstone om Uddevallahem får bestämma.

– Men det är inget hitte på, den bygger på översiktsplanen. Politikerna har diskuterat Uddevalla som ett maritimt centrum, så vi har bärighet på deras vision kan man säga, säger Thomas Aebeloe, vd på Uddevallahem.

När skissen publicerades på bolagets facebooksida, tillsamman med en skiss över Eriksberg i Göteborg, trillade kommentarerna snabbt in. Några negativa, men merparten övervägande positiva: "Kanonbra", "Yeeeeeey!!! Fantastiskt härligt att höra dessa visioner!"

– När vi satt och pratade om vad vi vill i framtiden, vad tycker vi, utmynnande det i att vi tog kontakt med Per Ehrensvärd på Pyramid Arkitekter, och bad honom att titta på området utifrån översiktsplanen. Sedan har vi bollat fram och tillbaka och det här är resultatet.

I visionen handlar det inte bara om bostäder, här finns kulturhus, en rivning av Kampenhof, en alldels för attraktiv tomt för att bara rymma en stor busstation. I stället lanseras idén om att bygga ett nytt centrumhus med busstation i botten och ett stadshus ovanpå. Och kanske bostäder längst upp. Här finns planer för infrastrukturen också, som en ny stadsbro öster om Lövåsberget.

– Uddevalla skulle tjäna på en bättre infrastruktur. Som en flytt av järnvägsstationen, den ligger helt fel. När man kommer med tåg vet man inte åt vilket håll man ska gå. På skissen finns ett rött stråk nära Göteborgsvägen, där borde centralen ligga, säger Thomas Aebeloe.

Visionskissen har även tagit hänsyn till översvämningar och framtida höjda havsnivåer. Skissen har tagit fasta på det förslag där vattnet stängs ute vid Lövåsberget och mot de norra delarna av hamnområdet. För hamnens del finns det redan tankar om att flytta ut den till Fröland.

– Men allt det här kräver många, många fler aktörer än Uddevallahem. Och ett tydligt politiskt uppdrag. Det är nödvändigt att tänka i nya banor annars är risken att Uddevalla inte hänger med, vi konkurrerar med andra kommuner.

Skissen innehåller många spännande idéer, som ett upphöjt torg vid Bastionsgatan i terrasserad lutning i bästa solläge.

Spännande tankar, men är det genomförbart?

– Det tror jag absolut. Jag läser boken om Göran Johansson, Göteborgs starke man. Där finns en bild från GP någon gång på 1990-talet. Göran Johansson står på Eriksberg, allt man ser är en skrothög. Här ska vi ha 50 000 som arbetar, och människor som bor, säger han i artikeln.

Och så blev det också.