Kvarteret är uppkallat efter ärkebiskopen och politikern Anton Niklas Sundberg, frågan är om den blivande parken också ska bära hans namn.
Kvarteret är uppkallat efter ärkebiskopen och politikern Anton Niklas Sundberg, frågan är om den blivande parken också ska bära hans namn. Bild: Edwin Bergström

Ärkebiskop och fotograf i konkurrens om grönyta

Namnet på en ny grönyta i centrum är omdiskuterat redan innan politikerna beslutat hur den ska se ut.

ANNONS
|

I kvarteret Sundberg vid norra Drottninggatan och Lagerbergsgatan planerar kommunen för en platsbildning, en grönyta, som ska lätta upp gatumiljön i det starkt trafikerade området. Arbetsnamnet är Maria Lundbäcks plats.

Martin Pettersson (SD) tycker dock att tjänstemännen har föregripit politikernas beslut om vad den nya platsen ska heta.

– Det är inte tjänstemännens uppgift att ge namn åt platser i centrum. Det är politikernas sak, säger Martin Pettersson som redan nu vill markera att det finns andra åsikter i frågan.

Känd fotoateljé

När samhällsbyggnadsnämnden tog beslut om att godkänna projekteringen av den nya platsen begärde därför Martin Pettersson att en anteckning skulle göras till protokollet om att platsen borde få samma namn som kvarteret, alltså Sundbergs plats.

ANNONS

Maria Lundbäck drev en känd fotoateljé på Lagerbergsgatan i många år, från 1880 till sin död 1927.

– Fotograf var ett nytt yrke och därför kunde hon som kvinna på 1800-talet ägna sig åt det, berättar Anette Bargel, Uddevallaguiderna, som tycker att Maria Lundbäck är väl värd att få platsen uppkallad efter sig.

Ärkebiskop och talman i riksdagen

Hennes arkiv med cirka 40 000 fotografier är en skatt för lokalhistoriker och finns nu på Bohusläns museum.

Men Martin Pettersson tycker man kan uppmärksamma Maria Lundbäck på något annat sätt.

– Det mest naturliga är att platsen tillägnas Sundberg som var ärkebiskop och talman i riksdagen. Då är det lättare att förstå var platsen ligger.

ANNONS