Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Åkesson (SD) besökte Uddevalla – tog selfies men höll inget tal

Jimmie Åkesson (SD) besökte Uddevalla på sin EU-valsturné. Men den som väntade på ett tal fick nöja sig med en bild ihop med sverigedemokraternas partiledare.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Uddevalla under förra EU-valskampanjen 2014 möttes han av stora demonstrationer. När han besökte Kungstorget under onsdagen för valkampanj anno 2019 lyste motdemonstranterna med sin frånvaro.

Uddevalla var dagens sjunde stopp på vägen mellan Åmål och Göteborg, där han på onsdagskvällen mötte liberalernas Jan Björklund på EU-debatt. De många stoppen till trots – Åkesson säger sig uppskatta kampanjandet. Till skillnad från tidigare besök i Uddevalla, höll partiledaren dock inget tal på onsdagen.

– Jag tycker att det är kul. Jag har varit här många gånger och hållit tal, men då får man ju inte prata med någon. Nu är det tvärtom, nu var det väldigt mycket människor här, så man hinner inte prata så mycket ändå. Men man får i alla fall skaka hand, säger Jimmie Åkesson.

"Sverige ska inte vara med i EU som det ser ut idag"

Sverigedemokraternas viktigaste fråga, menar Åkesson, är att flytta makten från Bryssel till de enskilda nationerna.

– Ska makten ligga nära de som är berörda av besluten eller ska det sitta människor i Bryssel och fatta beslut om sådant de inte vet något om? Det är därför jag tycker att det här valet är så viktigt.

SD har svängt i frågan om medlemskap i EU och vill nu förändra unionen inifrån. Samtidigt var partiets inställning till EU en av orsakerna till att Åkesson gick med i partiet, enligt honom själv.

– Jag tycker inte att Sverige ska vara med i EU så som det ser ut i dag. Men för första gången så ser jag en faktisk möjlighet att förändra, säger Jimmie Åkesson (SD).