Säkerhetskontroll på Uddevalla tingsrätt.
Säkerhetskontroll på Uddevalla tingsrätt.

Åtalas för att ha tagit knivar med sig till domstolen

En dubbeleggad kniv, "ett rent stickvapen". Så beskriver ordningsvakten den kniv som beslagtogs från en av tingsrättens besökare. Nu åtalas mannen, men han är långt ifrån den enda som tagit vapen med sig till domstolen.

ANNONS
|

Det var i slutet av januari som mannen, som är i 50-årsåldern, skulle lämna in en ansökan i tingsrätten. Men vid säkerhetskontrollen upptäcktes att han bar två olika knivar, en fällkniv och en mer ovanlig variant.

– Det såg ut som en cylinder först, bara ett runt handtag. Men man kunde skruva ut bladet, det var ett smalt dubbeleggat blad. Ett rent stickvapen, det fanns ingen verktygsfunktion på den kniven, berättar Andreas Strandberg, expeditionsvakt på Uddevalla tingsrätt.

Hotad målsägande

Nu har mannen åtalats för brott mot knivlagen. Men han är inte den enda som tagit med sig kniv till domstolen. Sedan han ertappades i slutet av januari har i vart fall ytterligare fem personer åkt fast med kniv i säkerhetskontrollen.

ANNONS

I början av februari var det en åhörare som tog med sig kniv till en rättegång där målsäganden hade blivit hotad.

– Det var en tilltalad som hade hotat målsäganden. Den tilltalade bar ingen kniv men sen kom en kamrat till denne som bar kniv, säger Andreas Strandberg.

Ovetande pensionär

Några andra exempel är en man som stoppades i mitten av februari med tre fällknivar i olika storlek på sig eller en man i 70-årsåldern som bar med sig en fällkniv han haft i sin ägo i flera decennier. Andreas Strandberg beskriver den senare som en "ovetande pensionär".

– Många tror att de klarar sig för att det är en liten fällkniv, men det har ingen betydelse. Det viktigaste jobbet för oss är att få stopp så att inte det kommer in. Även om de inte har uppsåt att bruka dem brottsligt, så man kan lägga ifrån sig och tappa dem och så kan nån annan ta upp dem.

Det är i nuläget oklart om samtliga knivfynd leder till åtal.

Bohusläningen har tidigare rapporterat att besökare tar med sig knivar, tårgas och andra farliga föremål till tingsrätten.

ANNONS