Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fem personer misstänks för skattefiffel i miljonklassen genom att ha startat flera bolag för att få ut momspengar.

Åtalas för skattefiffel genom bluffbolag

Momsfiffel för över en miljon kronor. Det är vad en 33-årig Uddevallabo misstänks för. Nu åtalas han tillsammans med fem andra personer för att ha startat flera företag i syfte att lura till sig pengar.

33-åringen misstänks för att tillsammans med en nu avliden släkting ha startat två företag – enbart i syfte att få göra momsavdrag för inköp som sedan har betalts ut av Skatteverket. Enligt åtalet har bolagen aldrig haft rätt till avdrag då varor eller tjänster aldrig köpts in, utan avdragen har grundat sig på påhittade inköp. Resultatet blev att Skatteverket betalade ut nästan 190 000 kronor för överskjutande moms för det ena bolaget och nästan 150 000 kronor för det andra bolaget.

Men det stannar inte där. För när Skatteverket fick upp ögonen för de två personerna började de enligt åklagaren använda sig av bulvaner för att starta ännu fler företag. Totalt omfattar åtalet fem företag som har registrerats under 2011 och 2013. Dessutom finns det ytterligare tre företag som har kopplingar till de misstänkta i ärendet och som enligt åklagaren kan misstänkas ha startats i syfte att begå liknande brott, dessa har dock inte utretts fullt ut ingår inte i åtalet.

Sammantaget ska skatteverket ha hunnit betalat ut 1 030 517 kronor som överskjutande ingående moms och i skattereduktion för husarbete, innan utbetalningarna stoppades efter utredning. Brottsligheten bedöms vara grov, då det rört sig om stora belopp, falska handlingar har använts och då skattefusket ska ha utövats "systematiskt och i större omfattning".

Enligt åklagaren har de misstänkta ägnat sig åt "systematiska skattebrott genom att starta företag och lämna in momsdeklarationer och ange påhittade avdrag för ingående moms". Inget av företagen ska ha haft någon verksamhet, och inga varor eller tjänster har köpts in, utan företagen har "endast använts som brottsverktyg i syfte att förmå Skatteverket till att felaktigt betala ut överskjutande moms", påstår åklagaren.

Det är Ekobrottsmyndigheten som har utrett ärendet och nu har åtal för grovt skattebrott väckts mot 33-åringen som huvudman i skattehärvan. De fem personer som har varit delaktiga i brottsligheten åtalas för medhjälp till grovt skattebrott. De misstänkta är i åldrarna 26–57 år och kommer från Uddevalla, Trollhättan, Färgelanda och Tanumshede.

33-åringen åtalas även för bedrägeri för att tillsammans med en av de medåtalade ha sålt falska klockor till fyra personer för sammanlagt 69 000 kronor. Den misstänkte huvudmannen har i förhör erkänt det han misstänks för.