Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bra på återvinning, sämre på återbruk. Nu ska det bli lättare att lämna saker som kan återanvändas. Bild: Annika Karlbom
Bra på återvinning, sämre på återbruk. Nu ska det bli lättare att lämna saker som kan återanvändas. Bild: Annika Karlbom

Återbruk istället för återvinning - projekt ska slå två flugor i en smäll

Projektet Återbruksparken har kommit ett steg närmare att bli verklighet. Om allt går som det är tänkt kan det bli en fin affär för hemmafixare bland andra.

– Vi är duktiga på att återvinna en massa saker, men sämre på att återanvända. I Sverige producerar vi nästan fem miljoner ton avfall, där ligger vi över EU-genomsnittet. På Återbruksparken ska du kunna lämna in exempelvis dina fönster i stället för att köra dem till tippen. Här ska de få nytt liv.

Öppnade paket med överblivet byggmaterial är en annan sak som kan lämnas in i stället för att hamna på tippen.

– Vi har varit i kontakt med Sveriges Byggindustrier som tycker att det är en jättebra idé, säger Peter Pääts, på Tillväxtavdelningen.

Nyligen fick projektet 398 910 kronor från Leader som ska användas till en förstudie. Tanken är att hitta nya affärsmodeller men även att integrera personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det kan handla om arbetsträning till exempel.

– Vi samarbetar tätt med Uddevalla energi som har en pilotanläggning vid Havskuren där man kan lämna in saker, det är sådant vi kan renovera och sedan sälja. Undersökningar visar att var femte produkt som kastas kan säljas på begagnatmarknaden, säger Peter Pääts.

Nu ska en förstudie tas fram och om cirka ett halvår vet man hur det skulle fungera. Projektet drivs av kommunen i samarbete med bland annat byggföretag, arbetsförmedlingen och socialtjänst.