Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Ökat intresse för att rösta i förtid till EU-valet

Nu närmar sig EU-valet med stormsteg. Sedan den 8 maj kan röstberättade förtidsrösta på flera platser i kommunen. Under måndagen var Linda Skarin på plats i Rådhuset för att lägga sin röst.
– Det är både en rättighet och en skyldighet, säger hon och uppmanar samtidigt andra att rösta i valet.

Kommunens uppgift är att valet ska gå rätt till, att alla medborgare vet om att det är ett val och att informationen sprids om vart man kan förtidsrösta.

– Vi hanterar detta som de allmänna valen, sen är det partierna som sköter mobiliseringen säger Elving Andersson som sitter med i demokratiberedningen i kommunen.

Ett av ställena man kan förtidsrösta på är kontaktcenter i Rådhuset på Kungsgatan. Där har man haft cirka fyrtio personer per dag som röstat sedan förra onsdagen när förtidsröstningen startade. Det är en ökning från förra gången det var EU-val då ett trettiotal personer per dag hittade till förtidsröstningen på kontaktcenter.

Har man glömt sitt röstkort eller tappat bort det kan man få ett nytt på plats bara man har med sig sin id-handling.

"Rättighet och skyldighet"

En av de som kommit för att rösta på kontaktcenter på måndagen är Linda Skarin.

– Självklart ska man rösta. Det är både en rättighet och en skyldighet säger hon. Det är viktigt för demokratin att rösta. Jag hoppas att alla röstar. EU valet känns mer som ett personval än valet till Riksdagen. Till EU skickar vi enskilda individer, så det är viktigt vilka personer det blir, även om de representerar ett parti också.

Kommunen valde att uppmärksamma Europadadagen på Agnebergs gymnasium. Högstadie- och gymnasielever kunde då lyssna på föreläsning av Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki och Nederländernas ambassadör Ines Coppoolse.

Nederländerna har ett långt medlemskap i EU bakom sig och pratade om behovet av att lösa till exempel migration och klimatfrågor tillsammans. EU är Japans näst största handelspartner i Asien och betonade också vikten av samarbete kring många stora frågor i sin föreläsning.

Mindre än hälften röstade

Föreläsningen är ett sätt att sätta fokus på valet och öka valdeltagandet bland förstagångsväljarna. Förra gången det var val till Europaparlamentet 2014 låg valdeltagandet i Uddevalla kommun på strax under 50 procent. En ökning med 5 procentenheter från valet 2009.

På kontaktcenter fortsätter arbetet med att ta emot förtidsröster. Röstkort och kuvert med valsedel stoppas ner i ett större kuvert som förseglas och stoppas i en stor tunna. En för Uddevalla och en för övriga kommuner.

– Inga röster räknas här. Vi räknar så att antalet stämmer överens, sen kommer Post Nord och hämtar allting. De interna rösterna skicks till valkansliet på Uddevalla kommun för att räknas, de externa skickas till respektive kommun för att räknas, säger Frida Johansson röstmottagare.

FAKTA: Här kan du förtidsrösta

Torp köpcentrum, hem och fritidshuset, vån 2, måndag-fredag 10.00-19.00, lördag-söndag 10.00-17.00

Bohusläns museum, Museigatan 1, måndag 10.00-15.00, tisdag-torsdag 10.00-19.00, fredag-söndag 10.00-15.00

Kontaktcenter, Rådhuset måndag-fredag 08.00-16.30

Dalabergs bibliotek måndag-torsdag 10.00-17.00, fredag 10.00-15.00

Ljungskilegården måndag-fredag 12.00-18.00, lördag 10.00-14.00

Källa: Uddevalla.se