Överklagan om biobygge avslås

Boende nära biobygget i Lancasters parkeringshus får leva med sämre utsikt. Men de hade rätt att klaga på bygglovet. Det slår länsstyrelsen fast.

ANNONS
|

I januari gav Miljö- och stadsbyggnadsnämnden bygglov till fastighetsbolaget Hembergs så att deras parkeringshus vid Folkets hus kan byggas ut och om till en biograf. Nämnden godkände även en avvikelse från detaljplanen genom att tillåta att mer än 50 kvadratmeter av bottenvåningen används till soprum och lager.

Bygglovet överklagades till länsstyrelsen av kringboende. Dels för att bygget skulle ge sämre dagsljus och utsikt, öka buller och avgaser samt minska värdet på bostäderna. Man undrade också om processen verkligen gick rätt till när ingen i området fått komma med synpunkter på bygglovet.

Länsstyrelsen fick uppdraget att avgöra om de boende kunde ses som sakägare och därmed får komma in med synpunkter. Och nu har de kommit fram till ett besked. Eftersom avståndet mellan parkeringshuset och fastigheten är litet tycker myndigheten att nämndens beslut angår de boende. Länsstyrelsen skriver att man har svårt att se något rimligt skäl till varför de boende inte fått framföra sina åsikter innan bygglovsbeslutet fattades.

ANNONS

Men någon brist i kommunens handläggning ser man inte. I tidigare skrivelser till Miljö- och stadsbyggnad har liknande synpunkter kommit fram och har därför varit del av beslutsunderlaget.

Vidare konstaterar man att det krävs mycket starka skäl för att bygglovet ska hävas. Länsstyrelsen förstår att bygget kan skapa problem för de boende men skriver samtidigt att man får finna sig i förändringar som skymd utsikt. Skälen är inte tillräckliga och överklagan avslås.

De boende har nu tre veckor på sig att vända sig till Mark- och miljödomstolen. Överklagas inte beslutet vinner bygglovet laga kraft och biografplanerna kan gå vidare.

ANNONS