Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Översvämningar på Orust och i Uddevalla efter ovädret

Söndagens oväder har skapat oreda runt om i Västsverige. Flera tågsträckor har utstått problem och under söndagskvällen har det blivit översvämningar i Uddevalla.

Vädret har ställt till det i trafiken på flera sätt under söndagen.

Vid lunchtid blev det stopp i tågtrafiken mellan Vargön och Grästorp på grund av ett träd som fallit över en kontaktledning. Detta innebär att tågtrafik är inställd på sträckan Uddevalla och Herrljunga. Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sitt resebolag för aktuell information.

På förmiddagen stängdes Uddevallabron av för tung trafik på grund av hårda vindar. Först vid 21.00 lyftes avstängningen.

Det är även stopp i tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad. Tidigare under söndagen trodde Trafikverket att problemet skulle lösa sig under dagen men tågtrafiken kommer även vara inställd under måndagsmorgonen.

Orsaken till stoppet är natten och morgonens oväder med starka vindar och höga vattenflöden. Trafikverket misstänker också att det kan finnas nedfallna träd på sträckan mellan Munkedal och Strömstad. De inställda tågen ersätts med bussar enligt Trafikverket.

Under söndagskvällen har även vattennivån i Bäveån höjts. Det har som vanligt inneburit översvämningar i områdena vid Bastiongatan och Södra kajen.

Även på Orust har det blivit översvämningar till följd av ovädret. Där har framförallt Henån drabbats.

Läsarbild från Henån där vattnet fyllt parkeringar. Bild: Evelina Granholm
Läsarbild från Henån där vattnet fyllt parkeringar. Bild: Evelina Granholm

LÄS MER: Risk för stormbyar utmed kusten

SMHI har också gått ut med en klass ett varning för mycket hårda vindbyar som gäller för hela söndagen längs med Bohuskusten. Vinden kan innebära problem för höga fordon och enstaka träd kan knäckas. Mycket hårda vindbyar räknas som mellan 21 meter i sekunden upp till 25 meter i sekunden.