Översvämningsskydd för minst 360 miljoner

Att skydda Uddevalla mot havet och regnet kostar minst 360 miljoner kronor. Byggstart är tidigast om tio år. Allt enligt en färsk utredning.

ANNONS
|

Kommunen måste åtgärda de överhängande skredriskerna och problemen med översvämningar. Annars får kommunen inte göra verklighet av ambitionen att låta centrum växa åt väster, ut mot havet. Länsstyrelsen är mycket tydlig i sina krav.

Nu finns en första rapport från konsultföretaget WSP med förslag på åtgärder, en tidsplan och en kostnadsberäkning.

– De har tittat på hur det ser ut i dag. Förutsättningarna är att det är skredrisk och att kajerna är dåliga. Där det behöver byggas en ny kaj bygger vi en högre kaj, men det går inte att höja till så mycket som länsstyrelsen kräver, 2,5 meter, säger kommunens handläggare, planarkitekt Maria Åkerkvist.

ANNONS

Att bygga en vall som är 2,5 meter hög skulle bli som en koloss, en vägg mot havet, konstaterar hon vidare. I stället kompletteras på höjden med murar, som även kan byggas på ytterligare vid behov.

Målet är att skydden ska smälta in i miljön och snarare tillföra något till staden, och att behålla känslan av närhet till vattnet. Till exempel föreslås flytbryggor som följer vattennivån. Vid Hamngatan föreslås att muren byggs i granit för att passa in i stadsmiljön, medan miljön kan göras modernare och nyare lite längre ut där kommunen så småningom tänker exploatering.

Området vid Badö lämnas för tillfället och får översvämmas. Kommunen anser att en utbyggnad här ligger så sent i tiden att det inte ryms inom det tidsperspektiv på 50 år framåt som man arbetar med nu.

– Tillgänglighet är också väldigt viktigt. Man ska kunna gå, cykla, åka rullstol eller gå med rullator längs gång- och cykelvägen som planeras längs murarna, säger Maria Åkerkvist.

WSP räknar med att det kostar cirka 360 miljoner kronor att bygga de åtgärder man föreslår. Då ingår inte kostnader för el och belysning. Tillkommer gör också kostnader för att undersöka jord och grundvatten efter föroreningar eller att sanera. WSP anger ett kostnadsspann på mellan 400000 och 800000 kronor för föroreningarna.

ANNONS

– Att bygga nya kajer är den dyraste delen. Kajerna är bitvis i så dåligt skick att ny kaj ändå behöver byggas även om man inte bygger något översvämningsskydd, och det är just nya kajer som kostar mycket pengar. När man ändå behöver bygga ny kaj är det en möjlighet att också höja den något för att säkra staden mot höga vattennivåer. Det är ju också så att skyddet inte behövs enbart för framtiden utan Uddevalla lider av årliga översvämningar redan idag.

– När det gäller föroreningar beror det också på vad man hittar. Vi har indikationer och provtagningar som visar på att det finns en hel del i marken. Området har en historik med industri. Dessutom är det mycket utfyllnad, med stora områden där man tidigare har slängt i diverse saker som man inte hade koll på.

Skredrisken måste utredas vidare, enligt WSP. Det är svårt att i dag peka ut något värsta område, tycker Maria Åkerkvist.

– Vi har till exempel Riversideområdet som kommunen också nyligen utredde.

Kommunen måste också hitta lösningar för att ta hand om regnvattnet. Uddevalla är byggt i en grop där allt vatten rinner ner mot centrum. Ett förslag från WSP är att bygga magasin där vattnet sparas och pumpas ut i ån när havet har dragit sig tillbaka.

ANNONS

– Det allra bästa är annars om man kan fördröja vattnet redan vid källan. Det kommer bland annat från Bjursjön en hel del vatten redan i dag.

Under torsdagenska samhällsbyggnadsnämnden besluta om klartecken till att starta den första fasen som innehåller fördjupade undersökningar bland annat av skredrisken, markföroreningarna och dagvattenproblematiken.

– Det är lämpligt med ett politiskt beslut innan varje ny fas, där det också finns en uppdaterad tidsplan och kalkyl. Det ger en tydlighet i hela processen, säger Maria Åkerkvist.

Varje fas ska också beslutas i kommunfullmäktige eftersom det handlar om så stora kostnader.

Förslagen: Sju delområden

Hamngatorna Förslag: En låg mur längs Bäveån, i granit eller skiffer. Allén bevaras. Förutsättningar: Kajskador vid Västerbron. Bör utredas: Hur träden i allén påverkas. Föroreningar efter gamla mackar och kemtvättar. Stabiliteten. Längd: 220 meter på vardera sidan Kostnad: 6,9 miljoner kronor på norra sidan och 6,1 miljoner på södra

Museikajen Förslag: Sittgradänger i trä byggs över en tät mur. Ny brygga trappas mot vattnet. Förutsättningar: Östra delen är instabil, utdömd. Bör utredas: Stabiliteten. Föroreningar vid före detta gasverk och textilindustri. Längd: 290 meter i väster och 150 meter i öster Kostnad: 27,3 miljoner kronor i väster och 39 miljoner i öster

Riversideängen Förslag: Ny kaj med en böljande mur i bakkanten. Gradänger och bryggor. Bastion i väster. Förutsättningar: Skredrisk. Föroreningar. Bör utredas: Kajens status. Stabiliteten. Minskat dagvattenflöde. Längd: 180 meter längs ån och 150 meter på land Kostnad: 47,8 miljoner kronor längs vattnet och 4,7 miljoner på land

Bastiongatan Förslag: Byggs om helt och förskjuts i sidled. Trädrader och gång- och cykelväg på båda sidor. Mur. Förutsättningar: Föroreningar efter tidigare verksamheter, som garveri. Bör utredas: Föroreningar i mark och vatten. Uppställningsplats för lastbilar utanför skyddet. Längd: 450 meter Kostnad: 21,8 miljoner kronor

Badhuskajen Förslag: Mur med integrerade sittplatser. Förutsättningar: Tillfredsställande stabilitet. Föroreningar har påträffats efter den före detta bensinstationen. Bör utredas: Status på pålkajen. Föroreningar i mark och vatten. Längd: 200 meter Kostnad: 6,3 miljoner kronor

Södra hamnen Förslag: Ny kaj som avslutas med mur ut mot vägen. Befintlig väg byggs om med gång- och cykelväg närmast muren. Förutsättningar: Träbryggan i dåligt skick. Bör utredas: Stabiliteten. Föroreningar i mark och vatten. Längd: 80 meter i väster och 215 meter i öster Kostnad: 2,6 miljoner i väster och 46 miljoner i öster

Industrikajerna Förslag: Bryggor i sittbara gradänger. Flytbryggor för fritidsbåtar. Förutsättningar: Skador på kajen och instabilitet. Föroreningar i mark och vatten. Bör utredas: Stabilitet och bärförmåga. Föroreningar. Längd: 200 meter i väster och 110 meter i öster Kostnad: 46,8 miljoner i väster och 4,4 miljoner i väster

Illustrationer från Uddevalla kommun

ANNONS