Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sossarnas 1 maj i Uddevalla med Jan Gunnarsson. (Arkivfoto) Bild: Lasse Edwartz
Sossarnas 1 maj i Uddevalla med Jan Gunnarsson. (Arkivfoto) Bild: Lasse Edwartz

1 maj-firande ställs in och flyttar ut på webben

Efter 129 år av demonstrationståg på 1 maj får Socialdemokraterna och Vänsterpartiet denna gång välja andra vägar. I Fyrbodal är det traditionella firandet inställt och kommer att ersättas av ett digitalt på facebook.

Museiparken och Margretegärdeparken i Uddevalla har varit arenorna på 1 maj för Socialdemokraterna respektive Vänsterpartiets manifestationer, men i år får traditionen göra ett uppehåll. Precis som i övriga kommuner i området.

– Det känns väldigt tråkigt. Jag saknar våra vackra fanor och traditionen att gå med i tåget, det hör till, säger Anna-Lena Heydar, ordförande för Uddevalla arbetarkommun.

– Vi tänker inte samla en massa människor i virustider, men det är ju likadant över hela Sverige. Det är av respekt för människor, sjukdomar och rädsla, säger Peter Lund, ordförande för Vänsterpartiet i Uddevalla.

Om Vänsterpartiet firat 1 maj som planerat och enligt traditionen sedan några år hade man i Margretegärdeparken haft en musikdag varvat med talare från olika politiska nivåer, medan S gått från Kungstorget till Bohusläns museum.

"Märkligt att inte möta folk"

I år får partiernas sympatisörer i stället ta del av talare via sociala medier, och dirigerat av respektive partidistrikt. För både Anna-Lena Heydar och Peter Sund känns det en aning främmande.

– Det känns väldigt ovant. För egen del är det märkligt att inte möta folk på plats. Det är inte trevligt men enda alternativet, säger Peter Sund.

– Det känns lite fyrkantigt. Hela samhället är inriktat på internet nu via olika plattformar. Lite vana har man fått av den typen av kontakter även om det också känns väldigt konstigt, säger Anna-Lena Heydar.

Även om digitala möten är både tidseffektiva och miljövänliga är det inte framtiden för 1 maj, tycker Anna-Lena Heydar.

– Jag tror aldrig att 1 maj kommer att omvandlas till digitala möten om vi själva får välja, men i år är det ju exceptionella förhållanden.

Ingen framtidsoro

Ingen av de två partiföreträdarna bär på någon starkare oro om 1 majs framtid, även om man kan uppfatta trenden som nedåtgående när det gäller mobilisering under parollerna.

– Man hör alltid det sägas, men vi har inte haft det de senaste tio åren utan legat ganska konstant, kommenterar Anna-Lena Heydar, som får stöd från Vänsterpartiet.

– Men det är 2022 som är valår, vi har gott om tid på oss. Sen är det ju inte en dag för V eller S utan arbetarrörelsens dag, säger Peter Sund.

I brist på fysiska demontrationståg kommer arbetarrörelsens högtid alltså att uppmärksammas genom att det ordnas digitala möten. Socialdemokraterna i Fyrbodal sänder digitalt på Facebook.

– Det är väldigt speciellt i år, säger Paula Holmqvist (S), ordförande i Fyrbodals partidistrikt som kommer att sända digitalt på fredag förmiddag på partiets sida på Facebook.

Bilkaravan

– I år har vi valt att göra på det här sättet och det kommer inte att bli några fysiska demonstrationer. Däremot kommer det att bli några lokala aktiviteter.

Paula Holmqvist kommer att delta i sändningen tillsammans med bland annat Louise Thunström (S), oppositionsrådet i Tanums kommun och Jonathan Svensson (S), ordförande för SSU i Fyrbodal.

Enligt Paula Holmqvist kommer Socialdemokraterna i Mellerud att ordna någon typ av bilkaravan men en förare i varje bil. På programmet ingår bland annat att åka ut med tårta till olika äldreboenden i kommunen.