Kritisk. Björn Kalin anser att de skickas till onödiga utryckningar.
Kritisk. Björn Kalin anser att de skickas till onödiga utryckningar.

10 000 onödiga utryckningar

Att ambulanser får felaktiga adresser är naturligtvis inte bra, men det stora problemet är att nästan var femte utryckning görs helt i onödan, menar Björn Kalin, chef för ambulanssjukvården.

ANNONS
|

Ansvariga chefer beklagar att ambulanser har skickats till fel adresser och att områden lämnats obevakade. Samtidigt menar de att felaktig dirigering av ambulanserna inte händer så ofta, med tanke på de tiotusentals utryckningar som sker varje år.

- Vi har haft synpunkter på SOS alarms hantering i några fall. Vi träffas varannan vecka för att löpande diskutera och utvärdera verksamheten. Ibland har de en rimlig förklaring till vad som hänt, ibland inte, säger Björn Kalin, verksamhetschef för ambulansen i NU-sjukvården.

Varje larmsamtal till 112 får en prioritering utifrån den information som framkommer i samtalet och instruktioner från sjukvården. De högsta prioriteringarna är prio ett och prio två. En operatör dirigerar därefter ambulanserna i prioritetsordning med hjälp av kartor och GPS-signaler från bilarna.

ANNONS

- När det gäller dirigeringen är jag inte orolig, däremot har vi större problem med prioriteringen. Vi skickas på utryckningar till människor som inte behöver akut sjukvård. Av 55 000 utryckningar förra året var 10 000 inte i behov av ambulanssjukvård. Av dessa var 40 procent prio ett och 55 procent prio två, säger Björn Kalin.

För att åtgärda de här problemen har regionledningen beslutat att sjukvården ska överta prioriteringen från SOS alarm.

- Regionen ska anställa sjuksköterskor som tar hand prioriteringen, sen sköter SOS alarm allt annat som vanligt, säger Björn Kalin.

Magnus Kronvall är områdeschef med ansvar för bland annat ambulansen och akutmottagningen. Han tror att egen prioritering kommer att minska problemen med felprioritering:

- Det har gjorts i anda landsting med gott resultat, säger han till Bohusläningen.

ANNONS