Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Dödsskjutningen på Hovhult.

14 års fängelse för äldre brodern

Hovrätten ändrar tingsrättens dom i Hovhultsmordet. I stället för dråp döms den äldre brodern för mord och 14 års fängelse. – Jag är förvånad och besviken, säger 22-åringens advokat Lars Halldin, som öppnar för att överklaga domen till Högsta domstolen.

Tingsrätten dömde den äldre brodern i Hovhultsmordet till sex års fängelse för dråp. Hovrätten går på en annan linje och 22-åringen döms istället till 14 års fängelse för mord.

– Jag är inte förvånad och tycker att de gjort en helt riktig bedömning, säger åklagaren Daniel Edsbagge.

Samtidigt fastställer man tingsrättens dom om den yngre brodern, som frias helt.

Hovrätten menar att omständigheterna pekar på att 22-åringen redan när han kom till mordplatsen hade för avsikt att döda den 23-årige mannen. De menar också att det fanns ett tydligt motiv då bröderna ska ha blivit rånade av mordoffret kvällen innan skjutningen. 22-åringen har hela tiden hävdat nödvärn.

– Frågan om nödvärn anser jag var en lättare bedömning än lillebroderns skuld. Omständigheterna, med rånet kvällen innan och att han skaffade en pistol, visar att det fanns en avsikt, säger Edsbagge.

Edsbagge yrkade på 16-18 års fängelse för den äldre brodern, men hovrätten nöjde sig alltså med 14 år, med motiveringen att 22-åringen och hans bror blev rånade av offret kvällen innan.

– Normalt ligger straffskalan lite högre, men man kan tänka sig att det påverkar att offret tidigare rånat bröderna. Det får vi acceptera och jag tycker att 14 år är rimligt, säger Edsbagge.

När Bohusläningen når 22-åringens advokat Lars Halldin har han precis fått besked om domen, men inte läst domskälen.

– Jag är förvånad och besviken. Jag och min klient kommer att gå igenom domen i dag och det är inte osannolikt att vi överklagar, säger han och fortsätter:

– Han skulle inte ha dömts för det här över huvud taget. Hans uppgifter om nödvärn var tillräckliga tycker jag.

Det var den 12 augusti som polisen larmades till en adress i Uddevallastadsdelen Hovhult. En man påträffades allvarligt skadad efter att ha blivit skjuten. Mannen avled senare av skadorna.

Strax efter greps två bröder, misstänkta för gärningen. Den äldre brodern, som är 22 år gammal, dömdes i december av tingsrätten för dråp. Straffet blev sex års fängelse. Den 20-årige yngre brodern friades helt.

Båda parterna överklagade domen. Åklagaren Daniel Edsbagge ville få den äldre brodern dömd för mord samtidigt som försvaret hävdade nödvärn. I slutanförandet i hovrättsförhandlingarna betonade han att det rör sig om mord och en planerad hämnd för ett rån som bröderna utsattes för natten innan dödsskjutningen.

Edsbagge yrkade på fängelse i 16-18 år för den äldre brodern och 12-14 år för den yngre. Målsägandebiträdet ville se en livstidsdom för den äldre.