30-årig man hotade och misshandlade sambo – döms till fängelse

En man i 30-årsåldern döms i Uddevalla tingsrätt till fyra månaders fängelse efter att ha misshandlat och hotat sin sambo upprepande gånger. Mannen förnekar brott och är sedan tidigare dömd för grov kvinnofridskränkning. ”Tror du att du kommer härifrån levande”, ska mannen sagt till kvinnan.

ANNONS
|

På höstkanten 2021 fick kvinnan och den 30-årige mannen kontakt med varandra på Instagram. Hon bodde i Uddevalla och han i Enköping, och det passerade några månader innan de träffades – men det utvecklades snabbt till en kärleksrelation. I början på sommaren flyttade de ihop i en hyreslägenhet i Uddevalla.

Dock dröjde det inte länge innan kvinnan insåg att 30-åringen ville kontrollera henne på olika sätt och var svartsjuk över att hon hade manliga bekanta.

Kastade brinnande cigarett mot kvinnan

Några veckor senare planerade paret en resa, men diskussioner uppstod om hur de skulle fördela körningen. Kvinnan ville ha avlastning, men mannen hade börjat dricka alkohol. På skämt sa hon att det var ett omanligt beteende.

ANNONS

De började diskutera 30-åringens manlighet. Han hävdade att kvinnan ifrågasatt hans manlighet tidigare.

Paret blev kvar i Uddevalla och kvinnan gick ut ur bilen för att tända en cigarett. Mannen bad om ett bloss och i samma veva som han blåste ut röken slängde han den brinnande cigaretten på kvinnan. Fortfarande arg gick de tillbaka in till lägenheten, väl där tog han tag i kvinnans handväska och kastade den på köksgolvet – väskan gick sönder och när kvinnan satte sig på huk för att plocka upp de utspridda sakerna greppade mannen tag om henne och lyfte i väg henne. 30-åringen kastade kvinnan mot toalettstolen och när hon lämnade toaletten försökte mannen skalla henne.

”Tror du att du kommer härifrån levande?”

Några timmar senare var 30-åringen fortfarande arg. Han började fippla med en tändare och, som hon uppfattade, försökte tända eld på hennes hår. Han frågade henne om hon skulle lämna honom – hon svarade att hon skulle det om han var arg, varpå mannen tog upp en dator över axeln och hotade med: ”Tror du att du kommer härifrån levande”. Trots den hotfulla situationen lugnade mannen ner sig.

Vid ett annat tillfälle ska mannen ha tagit tag om ratten när de var ute och körde. Bilen var på väg ner i ett dike innan kvinnan lyckades bromsa. När de väl stannat ska 30-åringen knuffat ut henne ur bilen och hotat henne med kniv innan han skrek åt henne att sätta sig i bilen igen.

ANNONS

Efter en tids bilfärd stannade mannen utanför ett apotek i Uddevalla, han behövde hämta ut medicin och hon köpa smärtstillande.

På en bänk utanför apoteket tände kvinnan en cigarett som 30-åringen tog ifrån hennes mun och försökte släcka mot hennes ena hand. Han förklarade att han inte brydde sig om polisen eller om någon såg vad som hände: ”Ditt huvud ska ligga utspritt på marken om du skakar på huvudet en gång till”.

30-åringen dömd sedan tidigare

Tillbaka i bilen tog mannen fram en spruta med anabola steroider, tidigare hade han hotat att sticka en spruta i henne när hon låg och sov. Kvinnan körde fram bilen och stannade bredvid en annan bil, lade i handbromsen, lämnade bilen och klev in i en annan bil. Hon bad föraren i den andra bilen att köra henne till polisen. Mannen kunde kort därefter gripas av polis.

Nu döms mannen till fyra månader i fängelse. 30-åringen har sedan tidigare dömts till 18 månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning och var villkorligt frigiven när händelserna utspelade sig.

ANNONS