Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

34-åringen överklagar fängelsedomen i Natschkimålet

Hovrätten har litat allt för mycket på den man som uppenbarligen mördade Magnus Natschki, och som har gjort allt för att lägga skulden på andra. Det menar 34-åringen, som nu överklagar sitt 7-åriga fängelsestraff till Högsta domstolen.

I tingsrätten dömdes 34-åringen till sex års fängelse för bland annat rån, människorov och grov misshandel av Magnus Natschki. Nyligen dömdes han för samma brott även av hovrätten, men den högre instansen skärpte straffet till sju års fängelse.

34-åringen har hela tiden förnekat inblandning i det som hände Magnus Natschki i december 2017: när göteborgaren rånades i sitt hem, kidnappades och fördes till en kolonistuga där han hölls fången och misshandlades, och slutligen fördes till Uddevalla där han brutalt mördades utanför Rotviksbro.

LÄS MER: Skärpta straff efter yxmordet på Magnus Natschki

Vill ha ett prejudikat

Nu överklagar han hovrättens dom och yrkar i första hand att åtalen gällande rån, människorov och grov misshandel ska ogillas. Som alternativ yrkar han bland annat att rubriceringarna ska ändras, och att strafftiden kortas avsevärt.

34-åringens advokat för resonemanget att den morddömde 22-åringen under tidigare rättegång har uppträtt som såväl tilltalad, vittne och offer, och att en liknande situation inte tidigare har prövats och att ett klargörande prejudikat av värderingen av 22-åringens uppgifter vore värdefullt.

LÄS MER: Dömda i Natschki-fallet stängdes in tillsammans

Omöjligt att förutse

"Domen baseras nästan uteslutande på uppgifter av medtilltalade", skriver advokaten i överklagandet, och beskriver att "hans försvar är helt inriktat på att skuldbelägga annan". Advokaten menar att åklagaren har "belönat" 22-åringen för hans medverkan i utredningen, genom att låta bli att väcka åtal för sådant han borde åtalas för, vid sidan av mordet, anser advokaten.

Han pekar också i överklagan på ett antal omständigheter som han menar är förmildrande, eller pekar på att 34-åringen inte medverkat så som hovrätten har kommit fram till. Mordet "måste betecknas som ett vansinnesdåd" utfört av 22-åringen, står det i överklagan. Och 34-åringen befinner sig i Göteborg när det sker, varför det varit omöjligt för honom att förutse vad 22-åringen skulle göra.