Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/18
ANNONS ▼

5 x 5 Ironman - "Man är lite trött i kroppen"

Ironmammorna om sönernas Ironman fem dagar i rad: "Vilket stolleri"

- Heja heja! Bra jobbat... lite till nu!

Britt Olsson och Helen Thylén ropar vid bassängkanten. Under stolarna står kassar fyllda med vattenflaskor och energybars. 

Det är fjärde dagen de bär och kör grejer åt sönerna som bestämt sig för det ultimata styrkeprovet: fem Ironman under fem dagar, en varje dag. Det innebär att simma 3,8 km, cykla 180 km och så löpning - ett maraton. De är triathleter men något så här tufft har de inte gjort förut. 

– Stollar! Det var det jag tänkte när de berättade att de skulle göra det här. Men jag är inte förvånad, säger Britt Olsson som kallar sig Ironmamma. 

När Bohusläningen träffar dem är det på Walkesborgsbadet. 

Erik Olsson drar upp glasögonen och vilar hakan mot kanten för en paus mellan längderna. Hans kropp är trött berättar han. 

– Det är klart att man är stel, mör och lite trött men det är ändå okej. 

Vad har varit det värsta?
– Sömnen. Det har varit långa dagar och man ska hinna få i sig mat. Vi får 5,5 h sömn så man är trött i kroppen och i huvudet. 

Syftet med utmaningen är att ge uppmärksamhet och organisationen Hand in hand. Pengarna går till ett projekt som hjälper kvinnor att starta företag i Indien och på så sätt kämpar mot barnfattigdomen. 

På fredagen hade de fått in över 30 000 kronor från företag och från privatpersoner de stött på medan de varit på gym eller badhus.

– Det är ju svårt innan att sätta upp ett mål för hur mycket v skulle samla in. Men det är helt fantastiskt att folk engagerar sig, säger David Thylén. 

Innan det här sa du att den största utmaningen skulle vara hur man skulle hålla uppe humöret. Vad säger du om det nu?

– Det har varit helt okej. Det är klart att man går ner i luckor men vi har haft ett jättebra stöd från familj och på löpningen har det varit runt 15 personer med och sprungit, säger David Thylén och visar tummen upp. 

På lördag avslutas utmaningen med ett maraton. Då springer de i mål i Ljungskile och välkomnar folk att komma och heja. På söndag lär det inte bli mycket aktivitet för killarna. Eller?

– Då blir det konståkning med dottern och en kexchoklad. Jag ska inte åka men vara ett stöd för dottern på läktaren, säger han innan han puttar iväg med benen mot kanten och fortsätter simma längder. 

Uppe vid kanten börjar Ironmammorna samla ihop grejerna. Snart är det dags för cyklingen och då ska cyklarna stå redo klara att hoppa på utanför badet. 

– Vi är stolta mammor såklart, säger Helen Thylén och Britt Olsson instämmer. 

De visar en bild från häromdagen när killarna gjorde cykeldelen på ett gym. 

– Det är härligt att få mata sonen som när han var en liten bebis, säger Britt Olsson och skrattar. 

LÄS MER: 

 

MEST LÄST