60 miljoner plus – minus för 2013

Förra året blev bättre än väntat för kommunen. Men överskottet baseras på engångsintäkter, pengar som inte går att räkna med i år. En första prognos för 2013 visar på minus 50 miljoner kronor.

ANNONS
|

I veckan godkände kommunstyrelsen årsredovisningen för 2012. En redovisning som på ytan glädjer – resultatet blev plus 60 miljoner kronor och alla nämnder utom en har hållit sig inom sina ramar.

Men socialnämndens stora underskott inom äldre­omsorgen kastade omkull kommunens budgeterade överskott. Externa ­revisorer, som granskat bokslutet, konstaterar att ekonomin är mycket ­ansträngd – räddningen ­bestod av engångsintäkter.

– Den största delen är återbetalningar från AFA på 55 miljoner, pengar för sjukförsäkringar som betalades in 2007 och 2008.

Den andra delen är reavinst från försäljningar av fastigheter och mark på 14 miljoner, säger Kenneth ­Erlandsson, kommunens ekonomichef.

Stora bekymmer

ANNONS

Utan de pengarna skulle resultatet alltså ha blivit ­minus nio miljoner kronor. Och några nya utbetalningar från AFA blir det inte.

– Vi har de fastigheter vi har, det går inte att sälja hur många som helst. Vi lever med socialnämndens ­underskott, det är ett problem vi jobbar med, men det tar tid, säger Kenneth Erlandsson.

Under kommunstyrelsens möte redovisades också en prognos för 2013.

– Det vi ser just nu är ett underskott på 50 miljoner. ­­Det är bekymmersamt, ­säger Kenneth Erlandsson.

Reslutat: + 60 miljoner kronor

Verksamhetens intäkter: 779 miljoner kronor

Verksamhetens nettokostnad: - 2,5 miljarder kronor

Balanskravsresultat: 46 miljoner kronor, balanskravet är uppfyllt

Finansnetto: - 4 miljoner kronor

Nettoinvesteringar: 306 miljoner kronor

Eget kapital: 1, 2 miljarder kronor

Soliditet: 0 procent, inklusive pensionsförpliktelser

Resultatet för kommunkoncernen 2012 blev + 98 miljoner kronor och omsättningen 4 166 miljoner kronor.

ANNONS