Åklagaren: Misstankarna mot mannen har stärkts

Polisen går nu in i en ny fas i sitt sökarbete efter Wilma Andersson. Samtidigt har det framkommit nya uppgifter mot den misstänkta mannen i förundersökningen enligt åklagaren:
– Min bedömning är att misstankarna har stärkts, säger Caroline Fransson.

ANNONS
|

Polis och åklagare höll under torsdagen ett pressmöte om försvunna Wilma Andersson. Där bekräftades bland annat att misstankarna har stärkts mot den man som sitter häktad misstänkt för mord. Även att en bil har tagits i beslag och att polisens sökarbete nu går in i en ny fas.

– Fortsättningsvis kommer polisen inte att söka lika brett. Nu blir vi mer specifika i vårt sökande och kommer mest att gå efter de tips som vi får in. Vi kommer också att hjälpa de frivilliga som fortsätter att söka, säger Lars Eckerdal, polisområdeschef i Fyrbodal.

Polisen är fortsatt beroende av tips och Eckerdal riktar under presskonferensen ett stort tack till allmänheten som både deltagit i sökarbetet och till dem som fortsätter att lämna olika observationer.

ANNONS

– Det betyder oerhört mycket för vår del. Och vi fortsätter att uppmana alla att höra av sig om man tror sig veta något som kan vara till nytta för polisen. Det är oerhört många tips som kommer in redan men det räcker med ett enda viktigt tips som kan leda den här utredningen framåt, säger han.

LÄS MER: Så jobbar polisen i fallet med försvunna Wilma

Misstankarna har stärkts

Vice chefsåklagare Caroline Fransson är återhållsam i detaljerna kring förundersökningen men berättar att fynd har gjorts.

– Det har gjorts tekniska undersökningar och tagits en hel del gods och fynd i beslag. Spår undersöks löpande men resultatet och vad som framkommit är ingenting som jag kan gå in närmare på, säger hon.

Misstanken mot den häktade mannen har stärkts, är det kopplat till fynd som har gjorts även om du inte kan avslöja vad de består av?

– Det är min samlade bedömning av olika uppgifter som framkommit i förundersökningen och resultat av tekniska undersökningar som gör att misstankarna har stärkts. Vad det handlar om för undersökningar och vilka resultat vi har fått kan jag inte kommentera i nuläget, säger åklagaren.

Enligt åklagaren inväntas nu svar och resultat från olika tekniska undersökningar som gjorts på både platser och olika typer av beslagtaget gods. I förundersökningen fortsätter även arbetet med kartläggning och analyser av telefoner och kontakter.

ANNONS

– Flera fynd har gjorts och de undersöks. Huruvida de har bedömts intressanta eller inte är inget jag kan redogöra för, säger hon.

Bil tagen i beslag

Åklagaren bekräftar dock att uppgifter som framkommit tidigare i veckan stämmer gällande en bil som tagits i beslag.

– Det gäller en svart SUV. Vilket det tidigare förekommit uppgifter om i media, säger hon.

Var polisen framöver väljer att leta efter den försvunna flickan kan enligt åklagaren komma att skifta beroende på de tips som kommer in.

– Sökinsatsen kommer att bli mer styrd utifrån tipsen och påverkas därför av vad vi får in för typ av uppgifter, säger hon.

Polisen har sedan tidigare berättat om utmaningarna med att söka i vatten, skog och stadsmiljö och noggrannheten som krävs för att inte missa några spår. Sökarbetet fortgår än med full styrka även om arbetet nu går in i ett nytt skede.

– Vi har en speciell metodik som vi använder oss av när vi söker och som vi försökt hålla oss till. Det gör att vi kan vara ganska trygga i de sökområden som vi har haft men tyvärr har vi inte haft någon framgång och det är också därför vi lägger om taktiken, säger Lars Eckerdal.

ANNONS
ANNONS