Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Akutboende stänger efter skyddsstopp

Kommunals skyddsombudet har begärt skyddsstopp på akutboendet Noras hus. Anledningen är att huvudmannen för boendet vill minska bemanningen.

Uddevalla pastorat är huvudman för akutboendet Noras hus i Uddevalla. Boendet finns för att hjälpa hemlösa med tak över huvudet när kommunens platser inte räcker till. Men ekonomin går inte ihop, menar Johan Birging, församlingschef på Uddevalla pastorat.

Johan Birging, församlingschef på Uddevalla pastorat.. Bild: Håkan Sannebro
Johan Birging, församlingschef på Uddevalla pastorat.. Bild: Håkan Sannebro

– Det är väldigt dyrt, och dyrare än vad vi räknat med. Det kostar 1300 kronor per natt, det är dyrare än en hotellnatt. Därför måste vi minska bemanningen och bara ha en personal på natten, berättar han.

Men Kommunals skyddsombud menar att det skulle innebära för stora risker med ensamarbete på boendet och har beordrat skyddstopp. Enligt riskanalysen som gjorts så är det svårt att bedöma hur situationerna förändras när en ensam personal får möta boende i stället för två.

LÄS MER: Extra tufft för hemlösa i kylan

"Bra att det utreds"

Boendet är inget härbärge, utan ett akutboende, vilket innebär att övernattning görs en natt i taget och verksamheten är svår att planera. Personer som söker sig till akutboendet är i en pressad situation och droger kan till exempel förekomma.

– Det är bra att det utreds, så man ser om det är möjligt eller inte, men det är så klart inte bra att vi är tvungna att stänga, säger Birging. Skyddsstoppet gäller från och med måndag när bemanningen skulle minskats, men boendet kommer stänga redan på fredagen.

Birging hoppas dock att det blir kortvarigt.

– På måndag kommer vi har möte med Saronhuset och kommunen, vår förhoppning är att Saronhuset kan bli huvudman i stället och att vi kan ge bidrag till dem. De har större möjligheter och fler sponsorer.

Johan Birging menar att boendet har varit så gott som fullbelagt varje natt.

– Det är såklart väldigt ledsamt att det blir ett sådant här uppehåll, men vi hoppas att vi har en lösning på måndag kväll igen.

Uddevalla pastorat har 800 000 kronor i budget, och kommunen skjuter till lika mycket. Men enligt Birging så landar deras kostnad på två miljoner kronor per år.

– Vi har inte råd helt enkelt. Att vi minskar personalen är nödvändigt för att klara av att ha öppet.

För att säkerställa säkerheten på boendet med minskad personal ska lokalerna anpassas med kameraövervakning, larm och fjärrupplåsning, enligt pastoratet. Samt tydligare regler för personal att kontakta polis om en situation uppstår.