"Vi tog beslutet häromdagen att vi måste ta det här nu, för snart står någon på öronen i groparna där”, säger Uddevallas centrumsamordnare Stefan Björling om att övergångsstället på Västerlånggatan vid Kampenhof ska byggas om från grunden med start på måndag. Egentligen hade man velat vänta till våren eftersom kyla kan sätta stopp för asfaltering och linjemålning, säger han.
"Vi tog beslutet häromdagen att vi måste ta det här nu, för snart står någon på öronen i groparna där”, säger Uddevallas centrumsamordnare Stefan Björling om att övergångsstället på Västerlånggatan vid Kampenhof ska byggas om från grunden med start på måndag. Egentligen hade man velat vänta till våren eftersom kyla kan sätta stopp för asfaltering och linjemålning, säger han. Bild: Uddevalla kommun

Akutreparation av övergångsställe ställer till det i centrum

Övergångsstället mellan Kampenhof och Gallionen i centrala Uddevalla måste repareras, och från och med måndag väntas kraftig trafikpåverkan i centrum.
– Det påverkar trafiken fruktansvärt mycket, säger Uddevallas centrumsamordnare Stefan Björling.

ANNONS
|

Enligt Stefan Björling hade man hellre väntat med arbetet till våren, men en snabb försämring de senaste veckorna har gjort situationen akut, säger han.

– Vi har ju sett att det blivit sämre och sämre och varit där och lappat och lagat några gånger, men de sista veckorna, jag gissar att det hänger ihop med allt regn, har det blivit akut mycket sämre.

En körbana i taget kommer stängas av mellan rondellen vid Willys och korsningen till Norra Hamngatan.

Enligt Stefan Björling har det varit särskilt krångligt att snabbt behöva planera om för busstrafiken. De bussar som vanligtvis stannar på Västerlånggatan vid hållplats 11 och 12 kommer nu i stället att ha av- och påstigning på Kampenhofsgatan, mellan busscentralen och museiparken.

ANNONS

– Min tanke var att vi skulle göra det till våren, men det går inte längre utan läget har blivit akut. Vi tog beslutet häromdagen att vi måste ta det här nu, för snart står någon på öronen i groparna där, säger Stefan Björling.

Kyla kan försena

Det upphöjda övergångsstället har slitits kraftigt av trafiken, och nu kommer hela upphöjningen att göras om från grunden, med ny asfalt och linjemålning.

Att arbetet behöver ske i december kan dock ställa till det och dra ut på tiden, säger Stefan Björling.

– I december är vi väldigt beroende av vädret, för om det blir väldigt kallt kan vi inte asfaltera och vi kan inte heller linjemåla. Därför vågar jag inte säga exakt hur lång tid det kommer ta, men vi jobbar på så fort vi kan. Snö klarar vi, det är kylan som kan ställa till det.

Den preliminära prognosen är att arbetet kommer att ta mellan två och tre veckor.

”Påverkar trafiken fruktansvärt mycket”

– Vi bygger om hela övergångsstället från scratch, det blir lite mer jobb men det är för att vi vill få till en fungerande lösning. Sen är det ju så att det påverkar trafiken fruktansvärt mycket, även om det inte är så mycket jobb egentligen.

ANNONS

Förutom själva arbetet väntas omdirigering av trafiken och avspärrningarna fördröja processen.

– Det som gör att det tar så lång tid är också de enorma avspärrningarna som vi måste göra och flytta fram och tillbaka och hit och dit. Det blir många skyltar och mycket varningsmaterial, bara det är mycket jobb att hantera för det är mycket trafik och vi måste ha en trafiksäker miljö för de som jobbar i området.

– På en annan plats hade det gått mycket snabbare, säger han.

ANNONS