En äldre man bestals på kontanter i centrala Uddevalla. Polisen varnar för att fler kan drabbas.
En äldre man bestals på kontanter i centrala Uddevalla. Polisen varnar för att fler kan drabbas. Bild: Erik Zienau

Äldre man bestulen i Uddevalla – polisen varnar: ”Ta inte upp plånboken”

Den äldre mannen skulle hjälpa en man med karta att växla pengar. Efteråt upptäckte han att han blivit bestulen. Efter händelsen i centrala Uddevalla under tisdagen varnar polisen för att tjuvar specialiserade mot äldre kan vara i farten.

ANNONS
|

Under tisdagen blev en man i 80-årsåldern bestulen i de centrala delarna av Uddevalla. Det var strax före elva på förmiddagen som mannen gick mellan vårdcentralen på Silentzvägen och centralstationen, när en främmande man i 50-åråldern kom fram till honom och bad om hjälp.

Främlingen bad om att få växla pengar och samtidigt vecklade han också ut en karta och bad den äldre mannen om hjälp. I samband med detta tar han kontanter ur den äldre mannens plånbok, utan att mannen märker det.

Det är först något senare som den äldre mannen insåg att han blivit bestulen, och han kontaktade då polis.

ANNONS

– Vi har signalement på mannen och var ute och letade efter honom, men då hade det redan gått en tid och han var borta, säger Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla.

Befarar fler stölder

Stölden har ett klassiskt upplägg och oroar polisen som erfarenhetsmässigt vet att den här typen av händelser ofta upprepas, och att offren så gott som uteslutande är äldre människor.

– I går är det enda kända fallet hittills, men vi befarar att det är fler på gång, säger Tony Bengtsson.

– Rådet är att inte växla pengar eller ta upp plånböcker, utan i stället om någon frågar hänvisa till en butik. Det är viktigt att anhöriga hjälper till att förmedla informationen, fortsätter han.

Många gånger drar också de drabbade sig för att anmäla, eftersom de skäms. Men polisen menar att det ändå är viktigt att göra en polisanmälan eftersom alla uppgifter kan hjälpa till i polisens utredningar. Det nu aktuella fallet rubriceras som grov stöld.

ANNONS