Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Alexander från Uddevalla är nordisk mästare i bullbakning – igen

Alexander Pelli började sin karriär på livsmedelsprogrammet på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla och är idag både svensk och nordisk mästare i bakning. I september tog han sin andra guldmedalj i Nordic Bakery Cup och är under hösten aktuell i tv.
– Det är himla kul. Man pressar sig själv att göra bättre och fräckare saker, säger han.

28-årige Alexander Pelli hade först bestämt sig för att bli konditor men efter sitt sommarjobb på Dahlbergs Bageri i Uddevalla bytte han bana och gav sig på bagaryrket istället. I dag jobbar han i Stockholm och tävlar tillsammans med svenska bagarlandslaget som nyss tog hem en silvermedalj i Nordic Bakery Cup i Olso. För Alexander Pelli själv blev det dock guld.

– Vi var tre som tävlade tillsammans i laget och gemensamt fick vi silver. Men sen tävlar man även i sin egen kategori och jag vann i min kategori som var söta bröd, alltså bullar.

Blev Årets bagare

Alexander Pelli deltog även i tävlingen förra året och blev även då vinnare i kategorin söta bröd. I år fick han förutom att tävla vara lagkapten för det svenska bagarlandslaget. Tävlingen pågår under två dagar där man under första dagen förbereder degar och andra dagen är en heldag med bakning.

– De andra två var nya i lagsammanhang så jag var den med erfarenhet sedan tidigare. Jag fanns där som ett stöd när det kom till att bolla idéer om bakverkens utseende och coacha i teknik. Men också se till att pressa mina lagkamrater något mer än de tror att de klarar av. Man kan alltid gå längre, säger han.

Själv trivs han i tävlingssammanhangen och han tog tidigare i år hem titeln Årets bagare med motiveringen: “Med sin hantverksskicklighet och exceptionella känsla för smak har vinnaren i Årets bagare 2019 tagit tävlingen till ett steg över toppklass.”

Aktuell i tv-rutan

– Det är kul att tävla. För varje tävling utvecklar man sig enormt mycket. Man pressar sig själv att göra bättre och fräckare saker. Man tränar hårt och försöker lära sig nya saker och då måste man hitta nya lösningar och utveckla nya recept. Sen är det lite av en adrenalinkick med. Det är blod, svett och tårar på tävlingsdagen.

Alexander Pelli kommer under hösten medverka som gäst i nyhetsmorgon i Tv4. Han har även tidigare varit med i programmet och bakat. Bild: Tv4
Alexander Pelli kommer under hösten medverka som gäst i nyhetsmorgon i Tv4. Han har även tidigare varit med i programmet och bakat. Bild: Tv4

Under hösten kommer Alexander Pelli att vara aktuell i tv när han under vissa söndagar gästar nyhetsmorgon i tv4 där han kommer bjuda på tips och ticks när det kommer till bakning.

– Det kommer att bli kul. Jag har medverkat några gånger tidigare men haft en liten paus nu under sommaren.