Älgen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild.
Älgen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Arkivbild. Bild: Kent Eng

Älg gick till attack i bostadsområde – jägare skickades ut

Under måndagskvällen blev en person attackerad av en älgko i Källdal utanför Uddevalla. Händelsen är polisanmäld och personen behövde inte uppsöka vård.

ANNONS
|

Det var under måndagskvällen som en person av oklar anledning blev attackerad av en älgko i Källdal utanför Uddevalla.

– Personen ska ha blivit sparkad två gånger av älgen innan personen lyckades ta sig undan, säger Anna Hammarbäck, presstalesperson för polisen i region väst.

Hon säger vidare att personen inte ska ha behövt uppsöka vård efter händelsen. Däremot kontaktades polisen som i sin tur valde att skicka ut en eftersökningsjägare till bostadsområdet. Syftet var att ta reda på om fler personer riskerade att råka illa ut för den ilskna älgen. Någon fara för älgens liv var det dock inte den här gången.

ANNONS

– En jägare har åkt förbi för att göra en kontroll i området. Älgen kommer inte att avlivas, men jägaren skulle kontrollera så att inte älgen beter sig olämpligt i ett bostadsområde, säger Anna Hammarbäck.

”En del är mer irriterade än andra”

Jan Karlsson är samordnare i Uddevalla för nationella viltolycksrådet (NVR). Han har genom ett inlägg på sociala medier under måndagskvällen uppmanat boende i området att hellre ta omvägen via bussvägen än de mindre stigarna om de skall gena mellan Undavägen och Frölandsvägen.

– Sedan igår kväll varit flera observationer av en älg i området, berättar han.

Från och med nu och några veckor framåt stöter älgkon bort sin fjolårskalv, berättar Jan Karlsson. Men alla älgkor beter sig inte på det här viset och går till attack mot människor.

– Det är precis som med människor, en del är mer irriterade än andra, säger han.

Även om en uppretad älgko med fjoling kan tyckas obehagligt menar Jan Karlsson att det är naturligt för älgarna att uppehålla sig i området. Det som stör dem är istället människans framfart.

– Älgarna i området vandrar mellan Frölandsbergen och Herrestadsfjället. Vartefter vi bygger ut i området med mänsklig aktivitet så stryper vi deras vandringsvägar. Vi sätter upp staket och hus och älgarna vill utnyttja sina gamla vägar, säger Jan Karlsson.

ANNONS

Så vad ska man då göra om man plötsligt står öga mot öga med en arg älg?

– De slår med frambenen och är väldigt stora när man är nära – och snabba. Själv fick jag klättra upp i ett träd en gång, säger Jan Karlsson.

ANNONS