”Alla vill lära sig språket”

För de flesta elever är det sommarlov. Men på Margretegärdeskolan lyser slitens lampa. Sommarskolan är i full gång. – De har en otrolig ambition, säger rektorn Ingemar Törner.

ANNONS
|

I ett klassrum på Margretegärdeskolan sitter Alaa Horani, 18, och Mais Subhia, 20, och pluggar svenska. De kom från Syrien för sex månader sedan, nu lär de sig possessiva och reflexiva pronomen i svenska språket. De är två av över 70 invandrarbarn som valt att fortsätta sina studier ytterligare ett par veckor på sommarlovet.

– Det var självklart för att bli bättre på språket, säger Alaa Horani.

Fram till början av juli kan eleverna välja mellan att läsa svenska, matte eller engelska. Undervisningen sker under fyra timmar om dagen, och innebär också en del social inslag som till exempel bowling. Men de allra flesta väljer att hårdplugga just svenska.

ANNONS

– Alla vill lära sig språket så fort som möjligt, därför är svenskalektionerna fulla.

Det säger Ingemar Törner som tidigare i år tog initiativet till sommarskolan. Bakgrunden var att det fanns outnyttjade pengar från staten. De flesta av sommareleverna har kommit till Sverige under året.

– Många av invandrarbarnen tappar tempo under sommaren och så har de en otrolig ambition. Sommarskolan halverar deras sommarlov.

Vissa av eleverna har varit i Sverige här ett par månader, andra har varit här i ett halvår eller mer. Och eleverna är olika vana vid studier, vissa har gått över tio år i skola, andra bara några år.

– Vi anpassar studietakten individuellt eftersom det skiljer sig väldigt mycket. Men jag har sett elever lära sig hyfsad svenska på 5-6 månader, säger Ingemar Törner.

Nina Prytz är en av de lärare som inte tvekade på att arbeta med sommarskolan. Hon säger att många av eleverna inte vill ha sommarlov – alls.

– De vill bara gå i skolan för att lära sig svenska. Vi blir imponerade varje dag, säger hon fortsätter:

ANNONS

– Att vissa ens kommer hit varje dag, många bär på hemska berättelser och trauman från flykten.

Studietakten är hög. Eleverna är motiverade.

– På ett sätt är det mycket lättare att arbeta med sommarskolan. De är tacksamma för att de får och de har tydliga mål med vad de vill med skolan.

Och redan efter ett par dagar med sommarskola så hoppas man att undervisningen kan återkomma varje sommar.

– I år handlar det om extrapengar från myndigheterna men går det bra kan vi äska pengar till nästa sommar. Det hoppas vi alla fall, säger Nina Prytz.

ANNONS