Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
PANGPRISER. Inga matbutiker i regionen säljer längre några fyrverkerier utan istället sker mycket av försäljningen i tillfälliga bodar.

Allt fler slopar nyårsraketerna

Dags igen för kvällen som många djurägare bävar för: nyårsafton. Men allt fler väljer nu att skippa sin "pangkväll" av hänsyn till djuren. Samtliga matbutiker i regionen har slutat sälja alla former av smällare. Men Uddevalla kommun kör vidare med sitt nyårsfyrverkeri för 16:e året i rad.

– Det började i samband med 500-årsjubileet för staden 1998 och har blivit en tradition, säger Rolf Rodin från Uddevalla kommun om nyårsfyrverkeriet som avfyras från Skansberget vid 17-tiden på nyårsafton.

Han är medveten om att det finns djurägare som nog gärna hade sluppit smällare i centrum, men säger att de får väldigt få synpunkter.

– Vi har aldrig fått några vidare klagomål utan det känns uppskattat. Det är ju under kontrollerade former och begränsad tid, 20 minuter varje år. Många stannar till i Museiparken och kollar på väg till festen.

City Gross blev i år den sista av de större matbutikskedjorna i regionen att upphöra med försäljning av fyrverkerier, av "omsorg om miljön, djuren och dem som riskerar att skadas eller må dåligt av fyrverkerier". Numera sker mycket av försäljningen i temporära bodar. Caroline Henriksson sålde i centrala Uddevalla på tisdagseftermiddagen.

– Det har varit en väldig fart nu i dag. Bombtårtorna med mycket i är populärast.

Det är tredje året i följd som hon hoppar in och hjälper till som raketförsäljare.

– Jag har märkt att det minskat lite med efterfrågan.

Det verkar också som att fler och fler inte bryr sig om att köpa raketer, eller helt enkelt avstår av sympati för djur och miljön.

På Facebook har gruppen Smällarupproret över 8 000 medlemmar. Driver den gör Sture Engström, som föder upp mops i Norrtälje.

– Gruppen har sitt ursprung i antismällarkampanjen som Stockholms kennelklubb låg bakom. Det var vi som fick till förbudet mot försäljningen av smällare, säger han.

Smällarupproret vill gå ett steg till och förbjuda försäljning även av fyrverkerier till privatpersoner, och låta arrangörer skjuta upp nyårsfyrverkerier enbart två–tre timmar runt midnatt.

– Vi uppmanar också ansvarsfulla hundägare att bara handla i affärer som valt bort fyrverkerier, säger Sture Engström.

Vid Arlanda flygplats har flera hotell numera särskilda övernattningspaket för gäster med hundar som vill dra nytta av restriktionerna för fyrverkerier vid flygplatser. Vid Landvetter finns inget liknande.

– Nej, vi tillåter inte djur på grund av risken för allergi, säger Therese Edfeldt på Landvetter Airport Hotel.

Bild: David Scherman