Allt fler stulna båtar hittas via Facebook

Sociala medier får allt större roll i polisens sökande efter stulna båtar: "Det är en otrolig tillgång".

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Hittills i år har 453 båtstölder rapporterats till polisen, och nästan tre gånger så många båtmotorer har anmälts stulna. Många stjäls för att säljas, men en stor del blir kvar området och återfinns – tack vare sociala medier.

– Det är ett otroligt verktyg. Oftast dröjer det inte mer än ett par timmar innan någon fått syn på den stulna båten och kan rapportera om vart den ligger, säger Thomas Andersson, regional samordnare för polisens projekt Båtsamverkan väst.

"Det var helt otroligt"

För att lokalisera stulna båtar har polisen, tillsammans med försäkringsbolag startat projektet Båtsamverkan Väst. Genom verksamhetens Facebooksida kan polisen snabbt få allmänhetens hjälp att hitta den stulna båten.

ANNONS

– Lägger vi upp en bild på en stulen båt kan vi få otrolig spridning. Många gånger är det flera hundra personer som kommenterar och delar vilket gör att båten snabbt kan lokaliseras, säger Thomas Andersson.

Uddevallabon Marcus Göthberg är en av de båtägare som fått sin båt stulen och återfunnen igen, på bara fem minuter - tack vare sociala medier.

– Det var helt otroligt. Jag la upp en bild på båten på Facebook och på bara fem minuter var den hittad, säger Marcus Göthberg som själv blev chockad över hur snabbt det gick.

Thomas Andersson, regional samordnare för Båtsamverkan väst, var med och hjälpte till att få hem båten. Han menar att den här typen av båtstölder blir allt vanligare.

– Det vi ser är en ökning bland stölder där tjuvens syfte är att använda båten för eget bruk. Många har inte tillgång till egen båt och bestämmer sig för att ta någon annans. Det händer hela tiden, säger Thomas Andersson och fortsätter:

– Många som har en båt av äldre modell reflekterar inte alls över att någon skulle vilja sno den och har därför inte mycket mer än en nyckel som säkerhet.

För att göra det svårt för tjuvarna rekommenderar Thomas Andersson istället både lås, kittlar och larm, även under vinterhalvåret.

ANNONS

– Faktum är att stölderna är betydligt fler när båtarna ligger på land. Många lämnar kärran vid sommarstugan och tittar inte till båten på flera månader, det är som gjort för att någon ska komma och köra iväg med den.

Många sätt att stoppa tjuven på

Thomas Andersson berättar att allt som tvingar tjuven att ge ifrån sig ljud eller ljus ger bra skydd. Idag finns också många olika spårsändare och larm som kan underlätta spårningsarbetet.

– Finns det dessutom en bild på båten, är det ännu bättre.

För Marcus Göthbergs del blev bilden på den gula gummibåten avgörande.

– Både polis och privatpersoner hörde av sig efter att de sett bilden på båten. Det är otroligt fint att se hur människor går samman när och ställer upp för varandra när någonting gått snett, säger Marcus Göthberg.

ANNONS