Altanerna på Unda camping måste rivas: ”Ett jätteproblem mitt i vintern”

”Brist på empati”. ”Så behandlar man inte äldre människor”. Kritiken från camparna är skarp mot att de måste riva altaner och tält på Unda camping mitt i vintern, ett krav som kan bli både dyrt och besvärligt för den enskilde.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Unda camping ligger vid havet, just där Havstensfjorden blir Byfjorden som utgör inloppet till Uddevalla. Uddevallabron sveper över fjorden alldeles nära campingen.

Campingen har drivits av samma arrendator sedan 2001. Sedan flera år har dock kommunen varit missnöjd med hur området har skötts, och avslutade kontraktet. Kommunen formulerade en vision för Unda camping, skrev en kravlista och hittade en ny arrendator efter anbud. Uppgörelsen har dock överklagats. Den vinnande arrendatorn, Knut Lake med företaget BTL AB, driver nu campingen på ett tillfälligt kontrakt.

”Viktigt att säkerheten sätts först”

Men bytet av arrendator går inte smärtfritt.

De campare som är här hela sommarsäsongen upprörs nu. Många av dem har, på samma sätt som många säsongscampare gör, byggt staket och altaner vid vagnarna och har som små trädgårdslotter. Det är också många som har förtält. Allt detta står kvar på den hyrda campingplatsen även under vinterhalvåret.

ANNONS

Nu är det en stor omgörning på gång på Unda, och camparna reagerar över att den ska ske mitt i vintern. Det beskriver Conny Ringblom, ordförande i Unda intresseförening. Den bildades för ett och ett halvt år sedan och ska fungera som ett bollplank för kommunen och arrendatorn.

Alla inser att det är en förändringens tid, både på gott och ont.

– Alla inser att det är en förändringens tid, både på gott och ont. Tyvärr har det hela dragit ut på tiden på grund av överklagan av upphandlingen till förvaltningsrätten. Alla campare förstår att mycket måste åtgärdas. Räddningstjänsten har varit där och anmärker på att det är trångt och att säkerheten måste bli bättre. Det är viktigt att säkerheten sätts först. Vägar och servicehus måste också åtgärdas, säger Conny Ringblom.

Ilska över kravet att riva altaner mitt i vintern

För att komma åt att göra de omfattande arbetena måste nu camparna flytta på sig ett tag. De måste riva sina trädäck och ta ner förtälten. Och det måste göras nu, mitt i vintern.

Det här har fått flera campare att reagera och uttrycka sin ilska i insändare i Bohusläningen. ”De flesta är pensionärer som under årets kallaste månader måste göra detta. Den som begriper bättre inser det omöjliga både praktiskt och ur hälsosynpunkt. Det är svårt att förstå denna brådska och brist på empati. Så behandlar man inte äldre som kommer från kommunen men även andra som varit turister under många år i kommunen”, skriver till exempel signaturen Tidigare campare.

ANNONS

LÄS MER:Se bilderna från Unda camping genom tiderna

”En sak är väldigt tydligt, någon som helst demokrati eller förståelse för andra människor finns det absolut inte från kommunens sida”, menar signaturen Säsongare i över 20 år.

Självklart är det ett jätteproblem

– Att göra detta mitt i vintern är inte lätt. Självklart är det ett jätteproblem. Jag har full förståelse för att det är svårt för äldre att flytta altanerna mitt i vintern, speciellt om det blir mycket snö också, säger Conny Ringblom.

Intresseföreningen för Unda camping

Unda camping intresseförening är en medlemsförening med 180 medlemmar, säsongare på campingen.

Föreningen startades hösten 2020 och ”har som ändamål att tillvarata medlemmarnas intresse på Unda camping och bli en bra samtalspartner till och för Uddevalla kommun samt föra en aktiv dialog med förvaltare/arrendatorn på campingen”, enligt ordförande Conny Ringblom.

Föreningen har krävt att camparna ska få tillgång till utrymme att slänga återvinningsbart trä och förvara tält och liknande.

– Det har hörsammats. Vi har fört en dialog, säger Conny Ringblom.

Tror att många campare kommer att lämna Unda

Det finns också de som har uttryckt att de ska lämna Unda camping. ”Många säljer nu av sina vagnar och tält och försvinner från campingen. Det kommer dröja innan campingen har lika många ”säsongare” så det blir ett ekonomiskt tapp för de nya arrendatorerna i starten”, skriver till exempel signaturen Magnus och Helene på plats 71 i en insändare i Bohusläningen.

– Med de prishöjningar som blir och de arbeten som nu ska göras är det givet att många kommer att lämna. Jag vet inte alls just nu hur många, men det kommer att visa sig under januari när avgifterna för nästa säsong ska betalas in, säger Conny Ringblom.

ANNONS

Räddningstjänsten krävde åtgärder för flera år sedan

Sammanlagt finns det cirka 320 platser på Unda. Nu har kommunen i samråd med BTL AB tagit fram en ny skiss med ny indelning och nya vägar. När allt är klart kommer det att finnas cirka 300 campingplatser.

– Vi gör ju inte det här för skojs skull. Den tidigare arrendatorn drev Unda i närmare 30 år. Redan 2018 gjorde räddningstjänsten en inspektion och arrendatorn fick tillsynsprotokollet till sig. Vi fick det aldrig då till kommunen. De anmärkte bland annat på att vagnarna stod för tätt, säger Peter Fridlund som är enhetschef på kommunens fastighetsförvaltning.

– Räddningstjänsten följde tyvärr aldrig upp, bland annat gjorde pandemin att inga mer besök gjordes från räddningstjänstens sida. Men den här nya indelningen hade vi behövt göra oavsett om den förre arrendatorn hade fortsatt eller om det som nu kommer en ny.

Arbetena ska göras etappvis, och börjar med området nedanför restaurangen. Målet är att det ska vara klart till påsk när säsongen startar. Peter Fridlund konstaterar dock att det är ett ”rätt stort arbete, som vi inte vet hur låg tid det tar”.

– Man frågar varför det måste göras nu och inte till hösten. Föreläggandet från räddningstjänsten har legat länge redan nu och om vi skjuter på det och det händer något under sommaren hamnar vi i en sits där vi äventyrar säkerheten, säger Peter Fridlund.

ANNONS

Sätter brandsäkerheten i första rummet: ”Ingen annan lösning”

Det blir de enskilda camparna som själva måste betala för att riva altanerna och bygga nya.

Peter Fridlund säger att han har svårt att se vad kommunen eventuellt skulle kunna göra för att hjälpa till med de praktiska arbetena.

– Jag har beställt en container som vi har ställt dit för de som vill slänga tryckimpregnerat virke. Vi för en tät dialog med Conny Ringblom och med Knut Lake på BTL AB.

Vad tänker du om kritiken från camparna?

– Det är är jättetråkigt. Jag har full förståelse för att det är jobbigt att göra det nu mitt i vintern, men det är tyvärr inget alternativ att göra det under säsongen. Men, som jag sade förut, det handlar om brandsäkerhet, om vi skulle vänta och det händer något blir det mycket tråkigt. Det finns ingen annan lösning än att åtgärda det nu, säger Peter Fridlund.

– Man säger att vi har brist på empati, och jag förstår att man är upprörd och att det är jobbigt, men samtidigt kommer det att bli väldigt bra i slutändan även om man kanske inte kan se det just nu när man är mitt i flytt och rivning, säger Peter Fridlund.

Tvisten ska nu avgöras i domstol

Det har varit flera turbulenta turer kring driften och skötseln av Unda camping. Samma arrendator har drivit campingen sedan länge. Men efter återkommande kritik mot bristande underhåll, och efter att kommunens inspektörer sommaren 2019 konstaterat att anläggningen gav ett ”generellt ovårdat intryck” satte kommunen punkt. Arrendatorns kontrakt sades upp och från och med årsskiftet 2023 ska ett nytt företag driva anläggningen.

ANNONS

Den nya arrendatorn ska satsa på familjeaktiviteter, evenemang, ökad tillgänglighet och hållbarhet – förutom nödvändiga renoveringar, kräver kommunen.

Upphandlingsprocessen startade i maj ifjol och blev klar i oktober. Av de nio kvalificerade bidragen blev det Knut Lake som driver bolaget BTL AB med åtta anställda som tog hem uppdraget.

– Det är fantastiskt kul såklart, efter många års planering och drömmande, sade Knut Lake till Bohusläningen.

Men, strax efter att beskedet var klart överklagades beslutet av Uddevallaentreprenören Anders Engström. Hans företag Antech var det av de åtta företag som var närmast efter BTL i kommunens utvärdering.

Anders Engström hävdar att BTL borde diskvalificerats från upphandlingen på grund av företagets röda siffror, men också att hans eget bud blivit godtyckligt nedvärderat av kommunens tjänstemän när det kommer till poängsättning av den intervju som gjorts med samtliga kvalificerade anbuds entreprenörer.

Tvisten ska nu avgöras i förvaltningsrätten, det är oklart hur lång tid det kommer att ta.

Beklagar om campare flyr Unda

Det är ännu ovisst när hela campingen kommer att vara ombyggd och klar. Planeringen sker i samverkan mellan kommunen och arrendatorn som alltså tills vidare driver campingen i väntan på domen.

Peter Fridlund säger att han hoppas att det mesta kan vara klart under 2023.

ANNONS

Han säger vidare att kommunen inte påverkar prissättningen, utan i sammanhanget enbart hyr ut en anläggning till en arrendator som sätter priserna. En viktig del är dock att området är tillgängligt och öppet för allmänheten.

Vad tänker du om risken att camparna flyr Unda efter det här?

– Det är jättetråkigt, men, återigen, vi hade hamnat i det här hur det än hade blivit. Ingen vill naturligtvis att campare ska lämna, och jag kan bara säga att det kommer att bli väldigt fint på Unda när det är klart, säger Peter Fridlund.

– Har man frågor eller tankar så hör gärna av er, så ska vi försöka besvara dem så gott vi kan.

ANNONS