Tony Bengtsson är kommunpolis i Uddevalla.
Tony Bengtsson är kommunpolis i Uddevalla. Bild: Lasse Edwartz

Anhållen tros ligga bakom flera fall av skadegörelse i Uddevalla

På tisdagskvällen greps en person i det närmaste på bar gärning av polis, i samband med att fönster på Norgårdenskolan i Uddevalla hade krossats. Mannen, som är i 30-års åldern, har anhållits och misstänks ligga bakom flera av de omkring 70 fall av skadegörelse som skett under hösten.

ANNONS
|

Vid 22-tiden på tisdagen såg en polispatrull mannen på Norgårdsvägen och när de skulle kontrollera honom började mannen springa iväg. Polis hann dock ifatt mannen, och i samband med att han kontrolleras upptäcks att ett flertal fönsterrutor har krossats på skolan på adressen.

– Vi har haft en förstärkt bevakning av skolor och kyrkor under en tid. Nu gick det väl här sent i går kväll, säger Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla.

– Det är ruskigt skönt ska jag säga. Vår förhoppning är att skadegörelsen ska minska nu.

Den gripne mannen är inte tidigare känd av polisen. Under natten beslutade åklagare att anhålla honom och polisen misstänker att han kan vara skyldig till en stor del av den skadegörelse som skett på olika håll i kommunen under hösten.

ANNONS

– Det får ju utredningen visa. Det är ett väldigt stort antal skadegörelser som har skett och vi utesluter ingenting, vi jobbar brett här. Men den som sitter anhållen misstänker vi har gjort ett flertal skadegörelser. Men vi tror att det finns ytterligare personer som inte hör ihop med honom, säger Tony Bengtsson.

Polisen har gjort en sammanställning av antalet skadegörelser som skett sedan mitten av augusti i centrum, Dalaberg, Hovhult och Fasseröd. Det handlar i nuläget om mellan 65 och 75 olika händelser. Nu kommer en omfattande utredning att ta vid, där polisen bland annat kommer att se om det går att knyta den anhållne till några av brotten.

– Det är ett gediget material, det är väldigt många skadegörelser vi har. Nu kommer två utredare att jobba lugnt och metodiskt med det här, säger Tony Bengtsson.

Han berättar vidare att polisen kommer att ha fortsatt bevakning i områdena och arbeta trygghetsskapande. Skadegörelsen har väckt stor ilska och oro i kommunen, och för polisen har det varit högst angeläget att få bukt med skadegörelsen.

– Det är nånting som berör folk detta, det har varit ett stort engagemang. Jag som polischef har märkt ett hårt tryck, det är väldigt många som har hört av sig och verkligen vädjat att vi ska komma till rätta med det här. Därför har vi tagit det på största allvar och satt till extra folk, säger Stefan Kristiansson, lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.

ANNONS

När en misstänkt nu har gripits kan han dra en lättnandens suck.

– Det är verkligen skönt. Nu får vi se, det kan ju varit någon annan gärningsman också. Men vi tror ju att den här personen ligger bakom mycket av det som hänt. Det pågår ett intensivt arbete att analysera hela brottskedjan.

ANNONS