Ännu en gata i centrum stängs av – fram till september

Vid det här laget har Uddevallaborna vant sig vid att det grävs i gatorna i centrum. Nu är det dags för nästa etapp. Torggatan och Trädgårdsgatan stängs av – fram till september.

ANNONS
|

Kungsgatan, Sillgatan, Kålgårdsbergsgatan, Norra Drottninggatan och Skolgatan – alla har de grävts upp och gjorts om de senaste åren. Nu är det alltså dags för nästa gaturenovering i Uddevalla centrum.

Trädgårdsgatan och Torggatan är näst på tur. Målet är att de ska se ut som Kålgårdsbergsgatan mellan Kilbäcksgatan och Kungsgatan när sommaren är slut.

Först ut att stängas av är Torggatan. Där har man nu tagit bort gatans ytskikt, men sparat en remsa som trottoar längs med rådhuset. Därefter ska vägen få dränering och ny gatubelysning, innan man fyller upp med grus igen. Sen ska gatan asfalteras, innan det blir paus i projektet för att flytta till andra sidan rådhuset.

ANNONS

Ny stenläggning

Förra året var Trädgårdsgatan avstängd under en längre period. Men istället för att ha fått ny stenläggning, har gatan sedan dess varit asfalterad. Anledningen var att marken behövde sätta sig. Men nu är den alltså redo för att bli lika fin som Kålgårdsbergsgatan.

Under tiden det arbetas där, kommer Torggatan vara öppen för genomfart. När arbetet är klart, flyttar det sedan tillbaka till Torggatan.

I samband med stensättningen av Skolgatan förra året, berättade kommunens projektledare Anders Löfström att man tagit in stenläggare från Portugal. Det kommer man troligen att göra igen när de nya gatorna ska stensättas.

– Det finns för få stenläggare i Sverige. Dessutom är de väldigt bra på att lägga sten i Portugal, säger Anders Löfström.

Hultmans gränd och Norra Drottninggatan näst på tur

När stenarna är på plats kommer gatorna sedan att öppnas som vanligt. Men det betyder inte att det är slutgrävt i centrum. Västvatten kommer att byta ut ledningar i Hultmans gränd, mellan Willys och Gallionen. När det är gjort ska sedan vägen asfalteras och och övergångsstället göras om.

Nästa större grävprojekt i centrum är när Västvatten ska byta ut vatten- och avloppsledningar på Norra Drottninggatan mellan pizzeria Pingvin och Lotsarnas kålhage, men även på Bartilsgatan och Norrtullsgatan. När arbetet är klart där ska även de gatorna likna Kålgårdsbergsgatan. Projektet i den delen av stan kommer 5även att involvera Kyrkogårdsgatan. På samma sätt som på Hultmans gränd ska den vägen sedan asfalteras. Arbetet där väntas börja till hösten och hålla på någon gång fram till 2025 eller 2026.

ANNONS

Ett annat ställe där det grävs just nu är på Tureborg. Där har kommunen jobbat länge och närmar sig att vara klara.

– Vi kommer vara helt klara i augusti, eller kanske en bit in i september. Ett sista lager asfalt ska läggas sommaren 2024, men det sker gissningsvis kvällstid och då är det klart på kanske fyra kvällar, säger Anders Löfström.

ANNONS