Ansiktslyftning på gång - rosa blir grått

Resecentrums byggnad på Kampenhof ska byta färg under 2017. Från rosa som var modernt när den byggdes 1990 till grått som är inne i dag. Det ska också bli en tryggare plats med mer glas och ökad insyn.

ANNONS
|

Exakt när det blir under året är inte klart, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik som äger fastigheten och bekostar arbetet. Först ska en upphandling göras.

– Vi har alltid en ambition att vidmakthålla vårt kapital, om man äger en fastighet måste den underhållas, förut har vi gjort en del invändiga förbättringar. Nu har vi tänkt ge oss på utsidan.

Den nya utomhusklädseln blir ljusgrå stående bohusgranit i husets sockel på den nedre delen. Ovanför blir det grå plåt, så kallad Rheinzink.

– Grejen är också att vi ska öppna upp så att en del partier i nedre delen ska bytas ut till glaspartier. Det kommer att öka tryggheten. Kampenhof är ett tillhåll för många och det kan kännas otryggt för en del resenärer.

ANNONS

– Det är viktigt att bemöta det och då får det inte finnas sådana ytor som får vara för sig själva utan det ska vara så öppet som möjligt, säger Stefan Ekman.

På frågan varför det blev grått och granit, säger han:

– Det är ganska tidlöst. Sedan har vi en arkitekturmanual som vi tar avstamp i. Den är ny och den tar avstamp i ett fåtal robusta naturmaterial. Och så ska man känna igen sig när man ser våra resecentrum. Det är nog bara Kampenhof som har den rosa färgen kvar, det andra har ett mer modernt utseende.

Från början var budgeten satt till tre miljoner kronor men det räcker inte, man har redan begärt mer, uppger Stefan Ekman.

Uddevalla kommun sade ja till bygglovet i december.

– Byggnaden behöver en uppfräschning, den börjar se ganska rugglig ut, säger Gunilla Magnusson (MP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi hade en diskussion om färgsättningen och samrådde med en arkitekt. Vi tror att det kan bli snyggt, den står ju centralt så det är viktigt att den blir snygg.

Lokalerna kommer att vara öppna under renoveringen.

ANNONS