Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Renovering. Margretegärdeparken i Uddevalla är en av de många parker som ska åtgärdas. Nu arbetas förslag till ny centrumplan fram. Bild: Karl af Geijerstam
Renovering. Margretegärdeparken i Uddevalla är en av de många parker som ska åtgärdas. Nu arbetas förslag till ny centrumplan fram. Bild: Karl af Geijerstam

Ansiktslyftning väntar parkerna i Uddevalla

Upprustningarna av centrum fortsätter. Nya gatuarbeten väntar men det värsta ska vara gjort. Nu ska parkerna lyftas.

Gatuarbeten, avspärrningar och omledning av trafiken. Centrumrenoveringarna frestar på tålamodet.

Och nu filar också kommunen på de nya projekt som ska ingå i nästa centrumplan som samhällsbyggnadsnämnden ska anta i början av nästa mandatperiod.

Mera gatuarbeten alltså?

– Ja, men det kommer inte att blir så stora projekt som nu. Det blir en del gatuprojekt men inte i samma dignitet vad gäller kostnader. Stan är inte färdig, men de tuffaste projekten har vi gjort nu, säger centrumutvecklare Stefan Björling, Uddevalla kommun.

Det vill säga, av de fyra stora projekten som hittills är planerade ska Kungsgatan och Kungstorget bli klara före jul.

Arbeten påverkar

Återstår gör då Norra Drottninggatan och Hamngatorna.

– Norra Drottninggatan kommer naturligtvis att påverka tillgängligheten, men där är inte fullt lika mycket verksamhet som på Kungsgatan. Den är också bredare så det finns gott om plats.

– Även Hamngatorna kommer att påverka, men det riktigt tuffa för stan är det vi gör nu .

Parkerna blir huvudnummer

Annars kommer förslaget till ny plan att till stor del kretsa runt grönområden.

– Jag kan avslöja redan nu att det blir parkerna som blir det stora huvudnumret i den nya centrumplanen. Det är till exempel Margretegärdeparken, Teaterplantaget och Museiparken. Vi har gott om parker i centrum, det blir den stora biten, säger Stefan Björling.