Anställda på äldreboende har smittats av covid-19. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Anställda på äldreboende har smittats av covid-19. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Andreas Olsson

Anställda på äldreboende smittade av coronaviruset

Två anställda på ett äldreboende i Uddevalla vårdas på sjukhus efter att ha smittats av coronaviruset. Personalen jobbar på det boende där det konstaterats att fyra boende insjuknat i covid-19. Ytterligare två boende väntar på provsvar.

ANNONS
|

Under förra veckan visade tester att fyra boende på ett äldreboende i Uddevalla insjuknat i covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset. Nu har även två anställda på boendet blivit sjuka, något P4 väst var först att rapportera om.

– Jag kan bekräfta att två anställda insjuknat, säger socialchefen Roger Granat till Bohusläningen.

– Testerna visade under gårdagen att de var sjuka. De befinner sig på sjukhus båda två.

Personalen har arbetat med de boende som blivit sjuka. Socialchefen uppger att han inte har några uppgifter om personalens tillstånd.

– Skyddsutrustning har funnits enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vi följer de rutiner som råds och det gäller naturligtvis att följa dem gällande hygien och att, om man har minsta symptom, hålla sig hemma, säger Granat.

ANNONS

Hur är stämningen bland personalen på boendet nu?

– Det är oroligt och det är fullt förståeligt.

Smittspårning pågår och kommunen kommer under dagen att ha kontakt med Västra Götalandsregionen för att få ytterligare information.

Finns det något mer misstänkt fall av covid-19 på boendet?

– Vi väntar på en del provsvar på personer som uppvisat förkylningssymptom. Det är två stycken provsvar vi väntar på, säger Granat.

Granat poängterar att det är viktigt att besöksförbudet på boenden i kommunen efterföljs.

– Det är viktigt att anhöriga och respektive följer besöksförbudet och att de boende som får vara utomhus håller sig på sina rum.

Hur upplever du att besöksförbudet har efterlevts?

– Generellt har det fungerat bra. Sedan har det funnits enstaka situationer där det inte har fungerat.

Under veckan kommer ytterligare prover att skickas ut till hela landet. 100 000 nya tester ska genomföras, något som välkomnas av Roger Granat.

– Det tycker vi är bra. Sedan vet regionen bättre vilken prioritet som görs här, man kanske testar mycket i Stockholm eller Göteborg, men ju fler som testas ju bättre koll kan vi ha, säger socialchef Roger Granat.

ANNONS