Väg 678 är olycksdrabbad och även tungt trafikerad som omledningsväg när Uddevallabron är avstängd. Bilden är från sommaren 2018 när en olycka på vägen startade en omfattande skogsbrand i terrängen intill.
Väg 678 är olycksdrabbad och även tungt trafikerad som omledningsväg när Uddevallabron är avstängd. Bilden är från sommaren 2018 när en olycka på vägen startade en omfattande skogsbrand i terrängen intill. Bild: Läsarbild

Arbetet med väg 678 prioriteras upp

Regionstyrelsen har beslutat att omprioritera sina planerade vägprojekt till förmån för utbyggnaden av den olycksdrabbade väg 678 mellan Bratteröd och Grohed utanför Uddevalla.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Viljan att åstadkomma en förändring på den olycksdrabbade vägsträckan har funnits länge.

Sommaren 2018 orsakade en olycka på vägen en omfattande skogsbrand i terrängen omkring Bratteröd, som kostade räddningstjänsten 1,7 miljoner kronor.

Väg 678 är även en viktig och tungt trafikerad omledningssträcka när Uddevallabron av någon anledning behöver stängas.

Enligt Trafikverkets planer ska man hösten 2022 inleda arbetet med att bygga om vägen till en mötesfri så kallad "2+1-väg", men finansieringen av projektet har inte varit helt klar.

Byggstart 2022

På tisdagen beslutade dock regionstyrelsen i Västra Götaland, på inrådan av Fyrbodals kommunalförbund, att prioritera upp arbetet, för att säkerställa att arbetet kan påbörjas som planerat 2022.

ANNONS

– Beslutet innebär att vi kan få till den här vägsträckan snabbare än vad vi först trodde, man har helt enkelt omprioriterat pengapotten, säger Helen Tisell, som är infrastrukturansvarig vid Fyrbodals kommunalförbund.

Det var Trafikverket som efter att det klarlagts att projektet inte kunde få några nationella medel skickade en begäran till Västra Götalandsregionen om att det skulle prioriteras av regionen i stället.

– Det har varit många dödsolyckor på vägen, och den är ju även lite av "the missing link" mellan 44:an och E6:an. Från början trodde man att man skulle kunna använda nationella medel, och varför det inte blev så är oklart, men det bedömdes mer som en regional angelägenhet, säger Helen Tisell.

Ska kosta 100 miljoner

Rent formellt innebär regionstyrelsens beslut att ombyggnationen av väg 678 adderas till den regionala transportinfrastrukturplanen för 2018–2029.

Den totala slutnotan för arbetet beräknas landa på 100 miljoner kronor.

En av de vägar som i stället prioriteras ned är väg 172, från Uddevalla mot Färgelanda.

– Där har man redan åtgärdat vissa delar, så den kan troligen strykas från vår så kallade "bristlista". Den listan är också inaktuell och kommer att ses över ytterligare under hösten, säger Helen Tisell.

Även det pausade arbetet med den omstridda väg 161 öppnade för en omprioritering, enligt Helen Tisell.

ANNONS

– Den är högprioriterad av oss, men eftersom den är överklagad och ett omtag ska göras såg man en möjlighet nu att kunna arbeta upp pengarna för väg 678 i stället.

LÄS MER:Räddningstjänsten begär ersättning för helikoptrar

ANNONS